profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Oblika trebuščka vzrok za nalaganje maščobnih blazinic?

21. 7. 2023; 04.00
Avtor: M. M. / revija Bodi zdrava
shutterstock_645789769

Kakšen je pa vaš trebušček? foto: Shutterstock

Kakšen je vaš trebušček? Kvadraten, okrogel ali ovalen? Poglejte se v ogledalo in ugotovite, kaj bi bil lahko morebiten vzrok za nalaganje maščobnih blazinic na trebuh.

Znanstveniki so raziskali enega najbolj tragičnih junakov v zgodbi hujšanja – trebušno maščobo. Nalaganje maščobnih blazinic na trebuh namreč razkriva tri osnovne osebnosti, razloži zdravnik, dr. Eric Berg, avtor knjige Sedem načinov izgorevanja maščob: »Ker je vsak trebušček povezan z značilnimi slabostmi telesa, bodisi s slabo dejavno žlezo ščitnico, nadledvično žlezo ali jajčniki, lahko odslej jasno svetujemo dieto vsaki ženski posebej.«

Tri osnovne oblike trebuha

Tip 1: kvadraten

Vzroki za kvadraten trebuh so strupi iz okolja in hrane, zaradi česar se delovanje žleze ščitnice upočasni. Ne pozabimo, da je žleza ščitnica med drugim odgovorna tudi za hitro presnovo. Telesu primanjkuje hormona tiroksina (T4) in trijodotironina (T3). Organizem se odzove z večjimi količinami inzulina, manj pa izloča tako imenovanega rastnega hormona. Kalorije se vse težje porabijo in maščobne blazinice se, na račun inzulina, nabirajo predvsem na trebuhu. Trebuh je kvadratne, robate oblike.

Tip 2: okrogel

Zanj je največkrat vzrok stres, ki okrne delovanje nadledvične žleze. Organizem se pripravlja, kot da bo kritično stanje dolgotrajno, zato se začne maščoba nabirati znotraj trebušnih organov. Bolj ko smo zaskrbljeni, več kortizola proizvede telo in težje telo nadzira raven krvnega sladkorja in inzulina. Posledično si želimo vse več hrane. Trebuh je videti napihnjen, kot balonček.

Tip 3: ovalen

Jajčniki se po 28. letu naglo starajo, kar lahko zazna že zelo mlada ženska s prvimi hormonskimi spremembami. Pri nekaterih se te lahko zelo poznajo na postavi. Telo ima več kot 20.000 hormonskih receptorjev, in sicer na površini vsake maščobne celice, pri ženski jih je največ na bokih in na stegnih. Nižja ko je raven estrogena v telesu, bolj so maščobni receptorji aktivni in bolj se ženska redi. Blazinice se, pogosto skupaj s celulitom, nabirajo na stegnih, zadnjici in v spodnjem delu trebuha. Takšen trebuh ima veliko žensk s tako imenovano hruškasto postavo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
To danes počne nekdanji zmagovalec Pop TV šova
Svet slavnih
To danes počne nekdanji zmagovalec Pop TV šova
naslednji članek
Sivkino masažno olje za sprostitev
Zdravje
Sivkino masažno olje za sprostitev