mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

TEST: Tako so videti nevarna rakava znamenja

15. 5. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
znamenja

Redno samopregledovanje sumljivih kožnih znamenj vam lahko reši življenje.

Je vaše znamenje sumljivo? Znake morebitne nevarnosti preverite s sledečo metodo …

Med najpogostejša rakava obolenja se uvršča kožni rak, prav meligni melanom pa je tisti, ki je odgovoren za kar 90 - odstotkov smrti zaradi kožnega raka. Najpogosteje se pojavi na koži, prepoznamo pa ga lahko že po prvih znakih, ki se običajno kažejo v spremenjeni velikosti, obliki in sami barvi kožnega znamenja.

Katera znamenja so najbolj sumljiva?

Na ljubljanskem onkološkem inštitutu pojasnjujejo, da so najbolj sumljiva znamenja tista,  ki so nesimetrična in nepravilne oblike, z nepravilnimi, zabrisanimi robovi, neenakomerno obarvana ali večbarvna, večja od 6 mm in nad nivojem kože.

Naredite test ABCDE

Zgodnje odkrivanje melanoma je mogoče z uporabo ABCDE metode samopregledovanja. Hiter odziv na morebitne nevarne anomalije vam lahko reši življenje. Poglejte fotografijo, ki opredeljuje nevarna pigmentna znamenja:

•    A (asymmetry - asimetrija) – Gre za asimetrično oblikovana kožna znamenja, pri katerih morate biti pozorni zlasti na lise in madeže, ki niso enakomerno ovalni ali okrogli.


•    B (borders - robovi)  - Gre za znamenja, ki nimajo jasno oblikovanih robov. Pozorni bodite tudi, če del znamenja manjka ali je sam rob neenakomerno začrtan.
•    C (colour - barva)  - Gre za večbarvna materina znamenja.
•    D (diameter/dimension – premer/ dimenzija) – Vsako znamenje, ki je večje od 6 mm mora natančno pregledati dermatolog.
•    E (evolution - spreminjanje) – Gre za znamenja, ki so dvignjena nad nivo kože. Posebno pozornost velja nameniti zlasti tistim znamenjem, ki so nastala na novo. Če je slednje dvignjeno, naj ga pregleda dermatolog.

Bodite pozorni na nepravilno oblikovane robove znamenja, zlasti če je znamenje dvignjeno tudi nad nivo kože. foto: Profimedia

Na onkološkem inštitutu pojasnjujejo, da tudi pri kliničnem pregledu ocenjujejo znamenja po metodi ABCDE. ''Dermatoskopija je dodatna diagnostična metoda, s katero lahko s pomočjo posebnih povečeval natančno pregledamo pigmentna znamenja. Dokončno postavimo diagnozo praviloma z biopsijo in histopatološkim pregledom tkiva.''

Kateri ljudje bi morali nujno spremljati videz svojih znamenj?

•    Ljudje, ki imajo večje število kožnih znamenj.
•    Ljudje, katerih sorodniki so zboleli za kožnim melanomom (družinska anamneza).
•    Ljudje, ki imajo netipična znamenja, velika več kot 6 mm.
•    Svetlolasi ljudje in pegasti rdečelasci.

Preberite si še zgodbo: Kožni rak in kako sem se spoprijela z njim

foto: Profimedia

prejšnji članek
Tedenski numeroskop: Čas je za povezovanje
Zdravje
Tedenski numeroskop: Čas je za povezovanje
naslednji članek
FOTO: Slovenske zvezdniške kopalke osvajajo svet
Moda&Lepota
FOTO: Slovenske zvezdniške kopalke osvajajo svet