profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Najbolj priljubljeno domače gnojilo

29. 5. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
Tako kot ljudje, tudi rastline potrebujejo hranilne snovi. Da bo njihov izgled lepši in rast bujnejša, jim privoščite hranilni 'napitek', ekološko gnojilo, ki ga povsem enostavno pripravite kar sami in ki navkljub napredku znanosti ostaja eno najbolj priljubljenih domačih pripravkov.

Ste se že lotili zasaditve balkonskega nasada? foto: Pexles

Organska gnojila lahko izdelate kar iz kuhinjskih odpadkov, ki jih bodisi zmeljete in pripravite mulč (primešate zemlji), posušite in zdrobite v prah (posujete po zemlji) ali pa iz odpadnih sestavin pripravite hranljiv čaj za zalivanje. Uporabite lahko čebulne, krompirjeve in bananine olupke, kavno usedlino, ostanke korenčka, celo čajne vrečke. Med najbolj priljubljeno domače gnojilo, ki sega še med recepte naših babic, pa zagotovo sodijo jajčne lupine, iz katerih pripravite s kalcijem bogato mineralno gnojilo za vrt in balkonsko cvetje.



Jajčno gnojilo po babičinem receptu
Jajčne lupine so izjemno bogate s kalcijevim karbonatom, minerali in drugimi hranilnimi  snovmi. In ker se izjemno hitro razgradijo, so zelo primerne za dohranjevanje rastlin.  Jajčnih lupin torej nikar ne zavrzite. Posušite jih, nato pa zmeljite v prah. Slednjega lahko posujete po zemlji okrog rastlin ali pa posušene lupine namočite v vodi:

Vzemite večje vedro in ga napolnite z vodo. Še najbolje je, če imate na voljo deževnico, saj je  za rastline veliko bolj blagodejna kot vodovodna voda. V vedro odlagajte posušene jajčne lupine – vse skupaj naj stoji nekaj dni ali celo tednov. Jajčne lupine bodo z razkrajanjem poskrbele za odlično gnojilo, ki vam bo služilo za zalivanje in dohranjevanje rastlin.  Stoječa voda bo zaradi amoniaka razvila zelo neprijeten vonj, zato mešanice ne prinašajte v notranje prostore.

Preberite si še: Priljubljena zdravilna rastlina s strupenimi listi

Lupine potresite okoli rastlin in na naraven način preženite polže.

Lupine potresite okoli rastlin in na naraven način preženite polže. foto: Profimedia

prejšnji članek
Severina Slovence hipnotizirala z nogami
Svet slavnih
Severina Slovence hipnotizirala z nogami
naslednji članek
Gala ona-on.com poroka Monike in Boruta ~ FOTO in VIDEO!
Zanimivosti
Gala ona-on.com poroka Monike in Boruta ~ FOTO in VIDEO!