klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naredite sami: Zeliščni masažni snopki

15. 6. 2017; 01.00
Avtor: V. M.
Zeliščni snop

foto: Pinterest

Bi radi sebi in svojim dragim privoščili sproščujočo zeliščno masažo? Izdelajte opojne zeliščne snopke, ki jih uporabljajo maserji ob prepletanju starodavne ajurvedske modrosti.

V snope lahko shranite različne mešanice iz zelišč, dišavnic in začimb. Za kompaktnejšo strukturo lahko mešanici dodate riževa zrna. foto: Pinterest

Seveda se je prijetno sprostiti ob spretnih prijemih maserja, ki z veščimi pritiski sprosti zastoje energije in aktivira akupresurne točke. A prijetno zeliščno masažo si lahko večkrat privoščite tudi v zavetju svojega doma ter tako sprostite fizično in psihično napetost, ki je zaobjela vaše telo in duha. Masaža s toplimi zeliščnimi oblogami je primerna za lajšanje revmatičnih obolenj, bolečin v mišicah in sklepih, tretma pa blagodejno vpliva tudi na razbremenitev in pomiritev naših čutov. Blagodejne učinkovine zelišč se namreč prek povečane temperature absorbirajo v telo, ter tako ob subtilni masažni tehniki zmanjšujejo bolečine, povečajo limfno drenažo in sprostijo zastoje energije.

Priprava zeliščnih snopkov ni zapletena, primeren čas za izdelavo pa se ponuja ravno v teh mesecih, ko nam mati narava ponuja obilje zdravilnih rastlin.

Izdelajte zeliščne snope za masažo in presenetite svojo drage. foto: Pinterest

Kako izdelati zeliščne snopke?

Vroč zeliščni snop je narejen iz bombažnega kosa blaga, v katerega položimo zelišča, začimbe in dišavnice, nato pa vse skupaj prepognemo in zvijemo  v obliko, ki nekoliko spominja na cmok (glejte fotografijo). Zgornji del snopa, ki vam bo služil kot držalo, prevežite z debelejšo vrvico. Slednja bo masažni pripomoček učvrstila in poskrbela, da se krpa med masiranjem ne bo razrahljala in razprla.

Preden vam zaupamo recept za sproščujočo zeliščno mešanico, naj se dotaknemo še tehnike gretja zeliščnih snopov. Seveda bi bilo najlažje, če bi zeliščne cmoke položili v mikrovalovno pečico, a segrejmo jih raje tako, kot veleva tradicionalna orientalska metoda, torej na pari. Tako se bodo eterična olja počasi sproščala in nežno stopnjevala aromo, topel obkladek pa bo tudi občutno mehkejši. Za masažo pripravite dve vrečki, ki ju boste lahko izmenično segrevali nad paro. Pri tem bodite le previdne, da temperatura obloge ne bo previsoka.

Telo najprej nežno pregnetite z izbranim masažnim oljem. Sledi naj sproščujoča masaža s polaganjem toplih masažnih snopov, v katere shranite mešanico želenih zelišč.

Zeliščna mešanica za sprostitev telesa in duha


•    Skodelica nekuhanega riža
•    Pol skodelice posušenih sivkinih cvetov (navadna sivka - Lavandula officinalis ali prava sivka – Lavandula angustifolia)
•    Pest posušenih cvetov kamilice
•    10 zdrobljenih lističev posušene melise
•    10 zdrobljenih lističev posušene poprove mete

Preberi si še: Starodavna metoda, ki pomaga v boju proti celulitu

foto: Arhiv

prejšnji članek
To si morate ogledati: Ko zabava s Scarlett Johansson preseže vse meje
Kultura
To si morate ogledati: Ko zabava s Scarlett Johansson preseže vse meje
naslednji članek
Helena Blagne danes spet bije hudo sodno bitko
Svet slavnih
Helena Blagne danes spet bije hudo sodno bitko