pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Preprosti koraki: letos sami prepleskajte stanovanje

3. 4. 2024; 03.00
Avtor: KS
profimedia-0173867130

Pleskanje foto: Profimedia

Pomlad je kot naročena za nove začetke in spremembe na sploh. Prav tako pa je pravi čas za pleskanje stanovanja. Če ste tudi sami želeli v dom vnesti nekaj svežine, potem je vsekakor smiselno začeti z zidovi.

Pleskanje zidov je eno izmed najpopularnejših opravil v kategoriji »naredi sam«. Kdor koli premore svoje stanovanje, ga bo prej ali slej želel spremeniti, osvežiti. A preden začnete, je dobro, da se spoznate z osnovami pleskanja. A pri barvanju stanovanja ste lahko veliko bolj drzni in tako namesto zidov prebarvate podboje vrat, pohištvo ali kar tla. V resnici je smiselno, da naredite tisto, kar vam je všeč in kar vas definira. Saj veste, nebo je meja. Raziskujte in najdite odtenek, ki bo v vas zbudil prava čustva.

1.       Pripravite sobo, ki jo želite prepleskati

Prav imate, prazno sobo je veliko lažje prepleskati kot polno pohištva. Da bo tudi vaše delo tako lažje, iz sobe odstranite čim več pohištva (če ne kar vsega) ali ga, če je soba večja, potisnite na sredino in jih prekrijte s prevlekami. Sčistite tudi stene, polepite dele, ki jih ne želite prebarvati, po tleh pa položite časopisni papir.  

2.       Preizkusite izbrano barvo

Včasih je težko predvideti, kakšna bo neka barva pod svetlobo. Da boste prepričani, najprej kupite testerje želenih barv in z njimi pobarvajte majhen del stene. Pustite, da se posuši, in nato na barve poglejte z več različnih kotov in pod različno osvetljavo. 

Pleskanje foto: Profimedia

3.       Izbira barve

Vse barve so razdeljene v dve kategoriji: prve temeljijo na vodni osnovi, druge na oljni. Vodne, ki jih poznamo tudi kot lateks barve, so med najpogostejšimi in najbolj priljubljenimi, saj so okolju prijazne in se hitro sušijo. Prav tako lahko preprečijo nastanek plesni in vlage v prostoru ter se na sploh dolgo časa obdržijo. Oljnih je na drugi stani veliko manj, saj so ne le znatno dražje in okolju manj prijazne, ampak imajo med sušenjem tudi intenziven vonj.

Treba je razmisliti tudi o siju barv. Sijoča barva je sicer trajnejša, a poudari vse nepravilnosti samega zidu, manj sijoča pa nepravilnost skrije, a je lahko hitro odkrušena.

Pri sami izbiri barve vedno izhajajte iz svoje celostne vizije sobe. Želite to osvetliti? Želite z barvo šokirati ali le povezati elemente? Manjšim prostorom bodo denimo bolje deli svetlejši odtenki, saj jih bodo tako odprli in posvetlili. V večjih sobah, ki imajo višje stene, lahko stene pobarvate tudi temneje in s tem ustvarite globino.

4.       Včasih je dovolj že pleskanje enega dela zidu

Verjetno ste že opazili, da vaš prostor ni povsod enako osvetljen. Prav tako je en del okrašen z več elementi kot drugi. Ko najdete svojo barvo, najprej prepleskajte del, ki ga želite poudariti, in nato poglejte, ali ni morda že to dovolj. Včasih prav s tem dosežete dramatičen in zanimiv učinek. To velja sploh za barve, ki so same po sebi intenzivnejše.

5.       Kupite dovolj barve

Nič ni bolj nadležnega, kot da vam tik pred koncem (če ne že kar na sredini) zmanjka barve. No, morda je prav tako nadležno, če vam na koncu ostane preveč barve, a to lahko vsaj morda kdaj drugič uporabite za popravke.

6.       Najprej prebarvajte s čopičem, šele nato z valjčkom   

Preden se sploh lotite konkretnega pleskanja z valjčkom, je nujno, da s čopičem prebarvate robove in tiste dele, ki jih z valčkom na splošno težko dosežete.

7.       Valjčke in čopiče pred uporabo sčistite

Četudi ste kupili nove pripomočke, je nujno, da jih pred prvo uporabo temeljito sčistite, saj nočete, da se na steni poleg sveže barve pojavi še kaj drugega.           

8.       Ne bodite skopi pri nakupih

Seveda, vsi želimo zapraviti čim manj denarja. A pretirana skopost vas lahko stane kakovost in lepoto. Naj vam tako ne bo težko odšteti nekaj evrov več za kvalitetno barvo ali valjček, a vseeno se pred nakupom po nasvet obrnite na koga, ki ima s tem izkušnje, saj nam dobre znamke včasih prodajajo samo ime, ne pa kvalitete.       


prejšnji članek
Telovadba kot antidepresiv
Zdravje
Telovadba kot antidepresiv
naslednji članek
Kako sladkor škoduje našemu telesu?
Zdravje
Kako sladkor škoduje našemu telesu?