nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Morska rižota s šparglji

Čas priprave:

40 min

Tip jedi:

Glavne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5. AktivnaZahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Morska rižota s šparglji
Sestavine
Št. oseb
narezanih lignjev in hobotnice, školjk in rakcev (lahko zamrznjenih)
sesekljane bele čebule
ali 2 kosa sesekljanega stroka česna
korenčka
stebla belušne zelene
zelenih špargljev
olja
do 300 g dolgozrnatega belega riža
belega vina
vroče čiste zelenjavne juhe ali vode
soli in popra
sesekljanega peteršilja

Opis

lignji, hobotnica, školjke in rakci, šparglji, dolgorznati beli riž...

Priprava

Korenček olupimo in narežemo na paličice, velike kot vžigalice, zeleno sesekljamo, šparglje narežemo na 3 cm dolge koščke. V široki posodi na olju najprej prepražimo na drobno sesekljano čebulo in česen.

Ko čebula postekleni in česen zadiši, dodamo korenček, zeleno in morske sadeže. Vse mešamo in pražimo približno 10 minut, nato dodamo riž in šparglje, solimo in popramo, prilijemo vino in premešamo. Ko vino izpari, prilijemo 3 dl vroče juhe ali vode, zavremo in naprej pokrito kuhamo.

Med kuhanjem postopoma prilivamo preostalo juho ali vodo, da je rižota ves čas vlažna, vendar se riž ne razkuha. Ko je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst, posodo odstavimo, primešamo peteršilj in pokrito pustimo počivati 3 minute.