900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Velikonočne jedi: od prate do pince

25. 3. 2018; 01.00
Avtor: lh/revija Avenija
velika noč
Večinoma ni nobenega dvoma, kaj po tradiciji spada na mizo za veliko noč: brez šunke, hrena, pirhov in potice velikonočni zajtrk ni pravi.

Toda tako kot velikonočnim jajcem ponekod pravijo pirhi, drugod pa pisanice, pisanke, remenke, tako se po pokrajinah spreminjajo in dodajajo velikonočne jedi. Nekaj predlogov zanje smo za vas zbrali tudi v Aveniji.

Prata
Sestavine:
500 g prekajene vratovine
500 g starega belega kruha
1 kisla smetana
2 čebuli
6 jajc
6 strokov česna
šopek peteršilja, majaron, 2 ščepca soli, poper po okusu
olje
Priprava:
Kruh narežemo na drobne kocke in jih prelijemo s kislo smetano. Narahlo premešamo in pustimo stati (lahko tudi čez noč). Vratovino operemo in zrežemo na kockice. Stresemo jih v kozico in prilijemo vodo, da prekrije meso. Pristavimo na štedilnik in pri srednji temperaturi kuhamo 10 minut. Vmes na drobno sesekljamo čebulo in stremo česen. Jajca ubijemo v skledo, posolimo in stepemo z metlicami. V ponev zlijemo žlico olja, in ko se segreje, na njem popražimo sesekljano čebulo, da postekleni. Kuhano vratovino odcedimo, stresemo k navlaženemu kruhu in primešamo čebulo, razžvrkljana jajca, na drobno sesekljan peteršilj, majaron, strt česen, sol in poper. Rahlo navlažimo še z vodo, v kateri se je kuhalo meso. Vse dobro premešamo, da se sestavine enakomerno razporedijo in prepojijo. Podolgovat ozek pekač premažemo s preostankom olja in vanj natlačimo pripravljeno zmes. Če je višja od roba, jo potlačimo z dlanjo ali prsti. Pečemo najprej 10 minut pri 200 °C, nato temperaturo pečice znižamo na 160 °C in pečemo še približno 30 minut, da se počasi in dobro zapeče. Pečeno prato malo ohladimo, zvrnemo iz pekača, razrežemo in ponudimo.
Namig: Prata je stara slovenska velikonočna jed, ki jo pogosto postrežejo s šunko in hrenom, ponekod pa s skledo sveže solate.

Pinca
Sestavine:


1 kocka kvasa
5 dl mlačnega mleka
žlička sladkorja
1 kg moke
2 jajci
6 rumenjakov
100 g masla
100 g sladkorja
2 žlici ruma
150 g rozin
1 rezina bio limonine lupine, ščep soli
Priprava:
V manjši skodelici pripravimo kvasec iz 2 dl mleka in vanj nadrobljenega kvasa. Z žlico dobro premešamo, da se kvas razpusti. Dodamo žličko sladkorja in spet premešamo. Postavimo na toplo za vsaj 15 minut. Vmes preberemo in očistimo rozine. Moko presejemo v večjo skledo, v manjšo pa ubijemo jajci, dodamo rumenjake, rum, limonino lupino, sladkor in sol. Vse skupaj dobro stepemo z mikserjem. V večji kozici zavremo vodo in nanjo postavimo skledo z jajčno zmesjo. Nekoliko jo segrejemo in vmes nenehno mešamo. V skledo med stalnim mešanjem postopoma prilivamo preostalo mleko. Nad soparo zmes segrevamo in mešamo toliko časa, da postane gosta. Nato skledo odstavimo, iz zmesi pa vzamemo limonino lupinico. Nekoliko ohlajeni jajčni zmesi dodamo kvasec, vse skupaj dobro premešamo, zlijemo v skledo z moko in s kuhalnico na hitro premešamo. V kozici razpustimo maslo, ga nekoliko ohladimo in dodamo v skledo skupaj z rozinami. Vse skupaj ugnetemo v gladko in voljno kvašeno testo, ki se ne oprijemlje rok in sklede. Skledo nato pokrijemo s krpo in postavimo za 1 uro na toplo, da testo vzhaja. Ko doseže dvakratno velikost, ga na rahlo pomokani delovni površini na hitro pregnetemo in razdelimo na nekaj hlebčkov. V pekač položimo papir za peko in nanj previdno položimo hlebčke. Rahlo jih pomokamo, pokrijemo s toplim prtičem in pustimo vzhajati še nadaljnjih 15 minut. Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač s hlebčki potisnemo v pečico in na srednji višini pečemo od 45 do 50 minut, da lepo porjavijo. Pečene pince pustimo stati nekaj minut, da se ohladijo. Nato jih razrežemo na poljubno debele rezine in postrežemo.
Namig: Pinci ali sladkemu kruhu lahko dodamo še kandirano sadje, če pa ne maramo niti rozin, jih lahko tudi izpustimo.

Smetanov hren z brusnicami
Sestavine:
2,5 dl sladke smetane


3 žličke delikatesnega hrena
3 velike žlice brusnične marmelade
2 ščepca soli
0,5 žličke sladkorja
Priprava:
Sladko smetano dobro stepemo. Dodamo hren, brusnično marmelado, sol in sladkor. Dobro premešamo in takoj postrežemo h kuhani šunki.
Namig: Za veliko noč se pogosto pripravljata tudi smetanov in jabolčni hren, da se omili hrenov ostri okus. Smetanovega pripravimo po zgornjem receptu, le da na grobo naribamo celo korenino hrena in namesto brusnic dodamo žličko limonovega soka in ščepec belega popra. Za jabolčni hren pa 3 žlice limonovega soka zmešamo s 3 žlicami vode in nato s 150 g na drobno naribanega svežega hrena. Primešamo še 250 g naribanih kislih jabolk, dodamo še ščepec sladkorja in soli, tri žlice olja ali sladke smetane, dobro premešamo in postrežemo.

Orehova potica s suhimi hruškami
Sestavine:
Kvašeno testo
500 g mehke moke, tip 400 ali 500
80 g sladkorja
2 dl mleka
60 g masla
2 jajci
40 g kvasa
1 vaniljev sladkor


naribana limonina lupinica
1–2 žlici ruma
ščepec soli
Nadev
150 g suhih hrušk
viljamovka
1 dl mleka
350 g mletih orehov
100 g sladkorja
2 jajci
naribana limonina lupinica, vaniljev sladkor, cimet
50 g (piškotnih) drobtin
Za premaz in posip
1 jajce
4 žlice mleka
sladkor v prahu
Priprava:
Suhe hruške namočimo v mešanici vode in viljamovke, če se le da, kar čez noč. Maslo počasi razpustimo v kozici na srednji temperaturi, mleko segrejemo do mlačnega. Moko presejemo v večjo skledo in primešamo sol. V skodelico nalijemo malo mlačnega mleka in vanj nadrobimo kvas ter dodamo žličko sladkorja. Premešamo in pustimo vzhajati. V skledici razmešamo jajci, sladkor, vaniljev sladkor, rum in naribano limonino lupinico. V moko zlijemo mlačno mleko in premešamo, prilijemo jajčno zmes in znova premešamo. Dodamo kvasec, premešamo, nazadnje pa dodamo še mlačno maslo. Premešamo in zamesimo gladko testo, tako voljno, da se ločuje od posode. Testo pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo ali prozorno folijo in ga pustimo vzhajati 1 uro.


Namočene hruške odcedimo in na drobno sesekljamo. Mleko segrejemo in toplemu primešamo vse sestavine za nadev, razen drobtin, da dobimo testo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino, z dlanmi ga rahlo tlačimo in razpotegnemo v pravokotnik. Nato ga razvaljamo in obrežemo. V skodelici razžvrkljamo sestavine za premaz in z njim enakomerno premažemo testo, pri čemer pustimo za 2 do 4 centimetre nenamazanega roba tistega dela testa, kjer ga bomo nehali zvijati. Namaz enakomerno potresemo z drobtinami. Testo začnemo zvijati na spodnjem delu, pri tem pa vsak zavoj rahlo zategnemo, tako da testo nekoliko potegnemo k sebi. Zadnji zavoj, ki je brez nadeva, premažemo s premazom in le povaljamo, ne da bi zategovali. Model za potico dobro namažemo z maslom in potresemo z ostro moko, drobtinami, mletimi orehi ali čim podobnim. V model previdno položimo svaljek testa. Nekajkrat ga prebodemo s tanko pletilko ali daljšimi vilicami. Pokrito pustimo vzhajati 30 minut. Pečico tik pred koncem vzhajanja segrejemo na 190 °C. Vzhajan zvitek na tanko premažemo s premazom. Pekač za približno 50 minut položimo na srednje vodilo v segreti pečici. Pečeno potico vzamemo iz pečice. Od 5 do 30 minut jo hladimo v modelu. Previdno jo zvrnemo iz modela in povsem ohladimo.
Namig: Orehova potica s suhimi hruškami je tradicionalna praznična slovenska sladica. Namesto hrušk lahko uporabimo suhe slive. Dobro ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo s sadnim sokom, čajem ali kompotom.

prejšnji članek
Lepotni rituali: Vsaj enkrat na mesec poskrbite zase!
Moda&Lepota
Lepotni rituali: Vsaj enkrat na mesec poskrbite zase!
naslednji članek
To jim bo pomagalo pri odkrivanju sveta!
Zdravje
To jim bo pomagalo pri odkrivanju sveta!