favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

S temle morate ravnati pazljivo

2. 4. 2016; 12.00
Avtor: Maja
wild_garlic_pesto
Pozorni bodite pri nabiranju čemaža!

Opozorilo! 
V pomladnem času, ko nabiramo čemaž (allium ursinum), se nepoznavalcem rado zgodi, da čemaž zamenjajo s katero od strupenih rastlin, na primer z listi šmarnice (convallaria majalis), bele čmerike (veratrum album) ali jesenskega podleska (colchicum autumnale), kar je lahko zelo nevarno ali celo usodno. Ker vse te rastline rastejo v skupinah in na podobnih ali celo istih krajih, moramo biti pri nabiranju zares previdni, vendar kljub opozorilom, vsako leto prihaja do zastrupitev in nekaj ljudi, ki so jedli izjemno strupene liste jesenskega podleska celo umre. Čemaž, ki raste od marca do junija, zagotovo prepoznamo po značilnem vonju, saj edini od vseh naštetih rastlin močno diši po česnu. 

Čemaž z oljčnim oljem in himalajsko soljo
Očiščene liste čemaža v multipraktiku drobno sesekljamo. Dodamo oljčno olje in himalajsko sol po okusu. Pripravek tesno naložimo v steklene kozarce in pazimo, da ni zračnih mehurčkov. Zgornjo plast zalijemo z olivnim oljem. V temnem in hladnem prostoru počaka do leto dni.
Ta pripravek uporabimo za pripravo namazov, omak, juh, nadevov, … Po uporabi preostanek čemaža v kozarčku poravnamo in vedno dolijemo oljčno olje.

prejšnji članek
Olja, ki so zvezde nutricionistov
Zdravje
Olja, ki so zvezde nutricionistov
naslednji članek
Kaj mora vsebovati vsako razmerje?
Moda&Lepota
Kaj mora vsebovati vsako razmerje?