So odličen vir vitamina K ter dober vir kalcija in magnezija. foto: Dreamstime
Kako šparglje očistimo?
Pri špargljih najprej odrežemo spodnji del, ki je še posebno pri belih lahko zelo olesenel in trd, nato predvsem spodnjo polovico stebla z lupilcem previdno olupimo in pazimo, da se nežni vršički ne odlomijo. Vse odrezke in olupke od špargljev splaknemo pod tekočo vodo, nato pa jih prekuhamo v slani vodi. Nato vodo precedimo in uporabimo za pripravo špargljeve in drugih zelenjavnih juh, za zalivanje rižote ali pripravo omak.
Cele šparglje kuhamo v visokem loncu tako, da šparglji stojijo pokonci in sta spodnji dve tretjini v vodi, nežni in veliko mehkejši vršički pa se kuhajo v sopari. Na koščke narezane šparglje lahko kuhamo v navadni posodi, najbolje tako, da zelo nežne vršičke dodamo šele na koncu, saj so kuhani v približno dveh minutah.
Če jih nameravamo uporabiti pozneje, jih zavijemo v mokro krpo.
Šparglji so užitni tudi surovi. V tem primeru jih samo operemo, odrežemo olesenele dele, narežemo na koščke in uporabimo kot sestavni del solate.
Kako prepoznamo sveže šparglje?
Sveži šparglji so na otip čvrsti in se ob upogibanju zlomijo, ob blagem pritisku pa se na odrezanem koncu pojavi sok. Tik pred pripravo jih operemo s hladno vodo in jih s posebnim nožem olupimo.
Šparglje najpogosteje kuhamo, saj šele takrat s termično razgradnjo metilmetionina, asparaginske in še nekaterih drugih kislin razvijejo svoj značilen okus.
Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob so gojeni šparglji primerni tudi za najrazličnejše diete, še posebej pa jih priporočajo ljudem s povečano vrednostjo maščob v krvi in sladkornim bolnikom. Asparagin ugodno vpliva tudi na delovanje ledvic, saj pospešuje odvajanje vode.
Nadomestite težko hrano z lažjimi hranili, ki jih seveda najdete v naravi. foto: dreamstime
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.