Kulinarika
 

Pravilno očistite šparglje

28. 5. 2022; 15.00
Avtor: Maja
Šparglji

So odličen vir vitamina K ter dober vir kalcija in magnezija. foto: Dreamstime

Le kako se lotiti tega opravila? Preverite, kako enostavno je!

Kako šparglje očistimo?


Pri špargljih najprej odrežemo spodnji del, ki je še posebno pri belih lahko zelo olesenel in trd, nato predvsem spodnjo polovico stebla z lupilcem previdno olupimo in pazimo, da se nežni vršički ne odlomijo. Vse odrezke in olupke od špargljev splaknemo pod tekočo vodo, nato pa jih prekuhamo v slani vodi. Nato vodo precedimo in uporabimo za pripravo špargljeve in drugih zelenjavnih juh, za zalivanje rižote ali pripravo omak.

Cele šparglje kuhamo v visokem loncu tako, da šparglji stojijo pokonci in sta spodnji dve tretjini v vodi, nežni in veliko mehkejši vršički pa se kuhajo v sopari. Na koščke narezane šparglje lahko kuhamo v navadni posodi, najbolje tako, da zelo nežne vršičke dodamo šele na koncu, saj so kuhani v približno dveh minutah.

šparglji 1 foto: dreamstime

Če jih nameravamo uporabiti pozneje, jih zavijemo v mokro krpo.


Šparglji so užitni tudi surovi. V tem primeru jih samo operemo, odrežemo olesenele dele, narežemo na koščke in uporabimo kot sestavni del solate.

Kako prepoznamo sveže šparglje?

Sveži šparglji so na otip čvrsti in se ob upogibanju zlomijo, ob blagem pritisku pa se na odrezanem koncu pojavi sok. Tik pred pripravo jih operemo s hladno vodo in jih s posebnim nožem olupimo.


Šparglje najpogosteje kuhamo, saj šele takrat s termično razgradnjo metilmetionina, asparaginske in še nekaterih drugih kislin razvijejo svoj značilen okus.
Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob so gojeni šparglji primerni tudi za najrazličnejše diete, še posebej pa jih priporočajo ljudem s povečano vrednostjo maščob v krvi in sladkornim bolnikom. Asparagin ugodno vpliva tudi na delovanje ledvic, saj pospešuje odvajanje vode.

Fotografija je simbolična foto: Dreamstime

Nadomestite težko hrano z lažjimi hranili, ki jih seveda najdete v naravi.

Nadomestite težko hrano z lažjimi hranili, ki jih seveda najdete v naravi. foto: dreamstime

prejšnji članek
Za SOF nagrade se bo potegovalo 100 del več kot lani!
Svet slavnih
Za SOF nagrade se bo potegovalo 100 del več kot lani!
naslednji članek
Maaraya prvič na odru v Stožicah
Svet slavnih
Maaraya prvič na odru v Stožicah

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.