Kulinarika
 

Recept za sirup iz regratovih cvetov

24. 5. 2022; 13.00
Avtor: V. M.
regratov sirup

foto: Profimedia

Za pripravo blagodejnega sirupa ne potrebujete spretnosti tete Pehte, zato se le odpravite na lov za regratovimi cvetovi. Regratov sirup vam ne bo služil le tedaj, ko vas bo bolelo grlo.

Sirup iz regratovih cvetov so že v ljudskem zdravilstvu cenili kot domače zdravilo za lajšanje kašlja, pospeševanje prebave, izboljševanje in čiščenje krvi ter splošno krepitev počutja. Uživanje se priporoča zlasti ljudem, ki jih pestijo ledvične bolezni, sicer pa si ga lahko privoščite tudi kot osvežilen napitek. Razredčen s hladno vodo vam bo teknil tudi v toplih mesecih.

Potrebujemo

- 300 g regratovih cvetov

- 1,5 l vode

- 1120 g kristalnega sladkorja

- 3 limone

Regrat je zdravilen, toda, ali res uniči raka? foto: Profimedia

Postopek priprave

  1. Regratove cvetove očistimo, operemo in odcedimo.
  2. V lonec stresemo cvetove, vse skupaj prelijemo z vodo in počasi zavremo.
  3. Ob rahlem vrenju pripravek kuhamo 15 minut.
  4. Prevretek precedimo skozi gosto cedilo in zlijemo nazaj v lonec.
  5. Dodamo sladkor in sok treh limon.
  6. Pripravek ponovno zavremo in ob tem ves čas mešamo, da se sladkor raztopi, tekočina pa postane gostejša.
  7. Vroč sirup prelijemo v sterilne steklenice, ki jih dobro zatesnimo.
  8. Ko se sirup ohladi, ga postavimo v hladen in temen prostor.

Morda vas zanima tudi: Zdravilna moč regratovega čaja

Sirup prelijte v sterilizirane stekleničke. foto: Profimedia

prejšnji članek
Kaj narediti, ko nas opeče prvo spomladansko sonce
Zdravje
Kaj narediti, ko nas opeče prvo spomladansko sonce
naslednji članek
Poletje je najlepše na morju ...
Zdravje
Poletje je najlepše na morju ...

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.