olivia in anna Svet24.si

Spregovorila mama hčera, ki ju je utopil ...

kraljica-elizabeta-ii Svet24.si

FOTO: Biden prekršil kraljevi protokol; izdal je,...

duhovnik zupnik pf Reporter.si

Skrivnosti duhovniških premestitev: nezakonski ...

mesečinka, pelagia-noctiluca Svet24.si

V Istri na kopalce preži nevarna meduza

stanovanja-notranjost-2__5c825baa7a948 Necenzurirano

Pahorjevemu kandidatu dišijo Anderličeva ...

isaac1 Njena.si

Isaacu Palma uresničili sanje

Goran in Claudia Njena.si

Sanjski Goran znova samski?

Zakaj bi morali jesti redkvice?
| K.M.

Zakaj bi morali jesti redkvice?

Redkvica, Revija Zarja

Povprečna redkvica vsebuje samo eno kalorijo, nima maščob in ogljikovih hidratov, ob tem pa je prava zakladnica vitamina C. Redkvicam se ne bi smeli izogibati, predvsem ne v trenutnem obdobju, saj je v Sloveniji njihova sezona. So prave zavetnice zdravja, zato jih vključite v prehrano.

Če redkvic nimate na domačem vrtu in jih kupujete, bodite pozorni na to, da so čvrste in rdeče. Trdnost je znak, da so sveže nabrane, če so na otip mehke, je mogoče, da so po okusu že nekoliko grenke. V hladilniku jih imate lahko pet do sedem dni, a je pomembno, da zelene liste pred shranitvijo odstranite. Zeleni listi namreč povzročajo ustvarjanje vlage, ki pospeši gnitje redkvic. 

Foto: Profimedia - redkvice


10 razlogov, zakaj bi morali jesti redkvice
1. Že samo polovica skodelice redkvic na dan zadovolji 15 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu C, ki krepi imunski sistem in uravnava metabolizem, kar je ključen korak za pretvorbo maščob v uporabno energijo.
2. Nekoliko pekoč okus redkvic spodbuja izločanje želodčnih sokov, zato so velikokrat tudi postrežene kot dodatek solatam ali v obliki napitka, saj tako spodbudimo apetiti. Hkrati pozitivno vplivajo na prebavo in delovanje črevesja. Ker so polne vlaknin, pomagajo pospešiti potek prebavnega traku. 
3. Redkvice priporočajo vsem, ki trpijo zaradi zaprtja prebavnega sistema.
4. Redkev vsebuje snovi, ki nevtralizirajo odpadni produkt bilirubin v jetrih, zato so odlične v boju proti zlatenici. So pa tudi odlično živilo za spodbujanje spomladanskega razstrupljanja.
5. Kot smo že omenili, redkvice skrbijo za hidracijo telesa. Če bo vaše telo hidrirano, boste imeli več energije, vaše razpoloženje bo boljše, zmanjšana pa bo tudi možnost okužbe ledvic. 
6. Sok sveže redkvice je odličen za odpiranje dihalnih poti, predvsem v času sezonskih bolezni in prehladov. Ker pospešujejo izločanje sluzi iz dihalnih organov, jo priporočajo vsem, ki imajo pogosto težave z zamašenim nosom, okužbami sinusov ali trpijo za astmo in bronhitisom. 
7. Redkvice so tudi bogate s kalijem, ki pomaga zniževati krvni tlak. Spodbuja pa tudi proizvodnjo kolagena, ki je dober za ohranjanje zdravih krvnih žil in prožnost kože. 
8. Uživanje te pomladno-poletne zelenjave spodbuja hujšanje oziroma lahko pomaga pri izgubi kilogramov. Ker redkvice skoraj ne vsebujejo kalorij, so idealna izbira prigrizka za tiste, ki želijo v pomladnih mesecih izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. 
9. Sok redkvice lahko uporabite kot učinkovito zdravilo po ugrizih žuželk in insektov, saj zmanjšuje bolečino, oteklino in srbečico. 
10. Vitamin C v redkvici izboljšuje videz kože, skupaj s cinkom in fosforjem namreč pomaga v boju proti suhi koži, aknam in izpuščajem. Visoka vsebnost vode v redkvici pa skrbi za dodatno hidracijo. Iz redkvice lahko ustvarite tudi preprosto naravno čistilo ali masko za obraz. V resnici samo na drobno naribajte sveže redkvice. 

Foto: ARHIV - redkvica v sendviču


Preprost recept za sok redkvice: 
Sestavine: 
10 redkvic
sol po okusu

Postopek:
Redkvice dobro operite, jih drobno narežite in dajte v dober mešalnik, če imate sokovnik, jih dobro premešajte v njem.
Ko dobite tekoče stanje, mešanico prelijte skozi cedilo v večjo posodo, s čimer boste odstranili trše dele. 
Tekočina naj se ohladi v hladilniku. 
Hladno postrezite s ščepcem soli, po okusu in želji.