Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Zakaj bi morali jesti redkvice?

22. 5. 2022; 03.00
Avtor: K.M.
topilci mascob redkvice

Redkvica foto: Revija Zarja

Povprečna redkvica vsebuje samo eno kalorijo, nima maščob in ogljikovih hidratov, ob tem pa je prava zakladnica vitamina C. Redkvicam se ne bi smeli izogibati, predvsem ne v trenutnem obdobju, saj je v Sloveniji njihova sezona. So prave zavetnice zdravja, zato jih vključite v prehrano.

Če redkvic nimate na domačem vrtu in jih kupujete, bodite pozorni na to, da so čvrste in rdeče. Trdnost je znak, da so sveže nabrane, če so na otip mehke, je mogoče, da so po okusu že nekoliko grenke. V hladilniku jih imate lahko pet do sedem dni, a je pomembno, da zelene liste pred shranitvijo odstranite. Zeleni listi namreč povzročajo ustvarjanje vlage, ki pospeši gnitje redkvic. 

redkvice foto: Profimedia


10 razlogov, zakaj bi morali jesti redkvice
1. Že samo polovica skodelice redkvic na dan zadovolji 15 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu C, ki krepi imunski sistem in uravnava metabolizem, kar je ključen korak za pretvorbo maščob v uporabno energijo.
2. Nekoliko pekoč okus redkvic spodbuja izločanje želodčnih sokov, zato so velikokrat tudi postrežene kot dodatek solatam ali v obliki napitka, saj tako spodbudimo apetiti. Hkrati pozitivno vplivajo na prebavo in delovanje črevesja. Ker so polne vlaknin, pomagajo pospešiti potek prebavnega traku. 
3. Redkvice priporočajo vsem, ki trpijo zaradi zaprtja prebavnega sistema.
4. Redkev vsebuje snovi, ki nevtralizirajo odpadni produkt bilirubin v jetrih, zato so odlične v boju proti zlatenici. So pa tudi odlično živilo za spodbujanje spomladanskega razstrupljanja.
5. Kot smo že omenili, redkvice skrbijo za hidracijo telesa. Če bo vaše telo hidrirano, boste imeli več energije, vaše razpoloženje bo boljše, zmanjšana pa bo tudi možnost okužbe ledvic. 
6. Sok sveže redkvice je odličen za odpiranje dihalnih poti, predvsem v času sezonskih bolezni in prehladov. Ker pospešujejo izločanje sluzi iz dihalnih organov, jo priporočajo vsem, ki imajo pogosto težave z zamašenim nosom, okužbami sinusov ali trpijo za astmo in bronhitisom. 
7. Redkvice so tudi bogate s kalijem, ki pomaga zniževati krvni tlak. Spodbuja pa tudi proizvodnjo kolagena, ki je dober za ohranjanje zdravih krvnih žil in prožnost kože. 
8. Uživanje te pomladno-poletne zelenjave spodbuja hujšanje oziroma lahko pomaga pri izgubi kilogramov. Ker redkvice skoraj ne vsebujejo kalorij, so idealna izbira prigrizka za tiste, ki želijo v pomladnih mesecih izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. 
9. Sok redkvice lahko uporabite kot učinkovito zdravilo po ugrizih žuželk in insektov, saj zmanjšuje bolečino, oteklino in srbečico. 
10. Vitamin C v redkvici izboljšuje videz kože, skupaj s cinkom in fosforjem namreč pomaga v boju proti suhi koži, aknam in izpuščajem. Visoka vsebnost vode v redkvici pa skrbi za dodatno hidracijo. Iz redkvice lahko ustvarite tudi preprosto naravno čistilo ali masko za obraz. V resnici samo na drobno naribajte sveže redkvice. 

redkvica v sendviču foto: ARHIV


Preprost recept za sok redkvice: 
Sestavine: 
10 redkvic
sol po okusu

Postopek:
Redkvice dobro operite, jih drobno narežite in dajte v dober mešalnik, če imate sokovnik, jih dobro premešajte v njem.
Ko dobite tekoče stanje, mešanico prelijte skozi cedilo v večjo posodo, s čimer boste odstranili trše dele. 
Tekočina naj se ohladi v hladilniku. 
Hladno postrezite s ščepcem soli, po okusu in želji. 

prejšnji članek
Vsestranski in radodarni Jernej Kuntner
Svet slavnih
Vsestranski in radodarni Jernej Kuntner
naslednji članek
Najpogostejši tumor pri mladih moških
Moda&Lepota
Najpogostejši tumor pri mladih moških