Kulinarika
 

V čem je skrivnost žara?

27. 6. 2016; 17.30
Avtor: A.P.
piknik, žar1

foto: Arhiv

Topli dnevi naznanjajo prihod žara. Kako perfektno speči meso ali zelenjavo?

Pecite na pravi temperaturi
Hrana na žaru je bolj okusna kot kuhana, kar je posledica biokemijske reakcije, ki ji rečemo Maillardova reakcija. Pomembno je, da je ne uporabimo na previsokem nivoju, saj bi rezultat lahko bil katastrofalen. Maillardova reakcija se pojavi pri temperaturi nad 100° Celzija, kjer pride do povezovanja sladkorja in beljakovin (brez prisotnosti vode), zaradi česar hrana pridobiva na okusu, aromi in teksturi. Na žalost po tej reakciji pride do zmanjševanja prehranske vrednosti beljakovin, predvsem kadar je hrana dlje časa izpostavljena visoki temperaturi. Optimalna temperatura za začetek reakcije je med 100 do 120° Celzija, če je temperatura višja lahko pride do škodljivih posledic. Ne žarite predolgo na visoki temperaturi.

Pravilno pripravite hrano
Zelenjavo dobro operite.

Skrivnost je v marinadi, temperaturi pečenja in trajanju pečenja
Izogibajte se direktnemu plamenu in previsokim temperaturam. Hrane ne pecite predolgo, da ohranite boljšo aromo. Zagorele dele hrane ne jejte, raje jo odrežite. 

prejšnji članek
Strašna tempirana bomba v našem telesu!
Zdravje
Strašna tempirana bomba v našem telesu!
naslednji članek
Pokazala je preveč
Svet slavnih
Pokazala je preveč

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.