stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Imate to plastenko? Pozor, povzroča raka!

19. 8. 2016; 11.27
Avtor: C. R.
plastenka
Če kupujete vodo v plastenki, vam svetujemo, da preverite, v kakšno plastenko je natočena.

Nakup vode v plastenki je danes predvsem navada in ne resnična potreba, saj je voda iz pipe še vedno pitna. Kakorkoli, če kljub temu kupujete vodo v plastenki, vam svetujemo, da preverite, iz česa je plastenka narejena. Se sprašujete, zakaj? Plastika je beseda, ki označuje različne umetne materiale in nekateri ogrožajo vaše zdravje. Na nalepki ali na dnu vsake plastenke je trikotnik s številko v sredini, ki vam pove, kako "nevarna" je vaša plastenka.

Varne plastenke

Plastenke, narejene iz materialov, ki ne sproščajo kemikalij v vodo, imajo v trikotniku oznako 2, 4, 5, označene pa so tudi z oznakami PP, HDP, LDPE ali HDPE.

2 - HDP (včasih HDPE )


Pri plastenki, narejeni iz tega materiala, je najmanjša verjetnost prehajanja kemikalij v vodo.

4 - LDPE
Material, ki ga uporabljajo za izdelavo te plastenke, ne ogroža vašega zdravja, saj kemikalije ne prehajajo v vodo. Iz tega materiala izdelujejo predvsem plastično embalažo za živila. 

5 - PP 
Je zdravju neškodljiva plastenka in jo najpogosteje uporabljamo za shranjevanje sirupov, iz tega materiala so narejeni tudi lončki za jogurte.

Zdravju škodljive plastenke 

Najnevarnejše plastične embalaže so tiste z oznakami 1, 3, 6 in 7. Voda v takšnih plastenkah je izpostavljena kemikalijam, pri ponovnem polnjenju pa tudi bakterijam. 

1 - PET (ali PETE)
To oznako imajo plastenke, ki so namenjene enkratni uporabi. Pri njih obstaja nevarnost, da sproščajo potencialno nevarne snovi kot so antimon, acetaldehid, BPA in DEHA, zato se jih je najbolje izogibati. Omenjene snovi lahko vplivajo na delovanje hormonov v telesu, spojina DEHA pa je na seznamu morebitno rakotvornih snovi. 

3 - PVC 
Pri plastenkah s to oznako obstaja nevarnost, da se v vodo sproščata strupeni kemikaliji (DEHP in bisfenol-A), ki motita delovanje žlez z notranjim izločanjem in hormonov. 

6 - PS 


Pri tej oznaki obstaja nevarnost pred stirenom, snovjo, ki povzroča glavobole, omotičnost, utrujenost in zmedenost. Najpogosteje se ta vrsta plastike uporablja za izdelavo kavnih skodelic za enkratno uporabo in za embalažo hitre prehrane. 

7 - PC/PLA 
Plastenka s to oznako je najslabši izbor, saj je narejena s kemikalijo BPA. Večja izpostavljenost tej kemikaliji povečuje tveganje za sladkorno bolezen, hibe pri rojstvu, benigne tumorje v materničnem tkivu, raka na prsih, pri moških pa povečuje možnost raka na prostati in zmanjšuje količino semenske tekočine. Ta vrsta plastike se uporablja za izdelavo bidonov, pisarniških aparatov za vodo in celo plastenk za dojenčke. 

prejšnji članek
Igralka bije hudo bitko z rakom, menedžer ostaja neusmiljen
Svet slavnih
Igralka bije hudo bitko z rakom, menedžer ostaja neusmiljen
naslednji članek
To so astrološka znamenja, ki najtežje najdejo sorodno dušo
Horoskop
To so astrološka znamenja, ki najtežje najdejo sorodno dušo
#obraziavenija
obraziavenija