Kulinarika
 

Božanski marcipan lahko pripravite sami

5. 9. 2016; 12.45
Avtor: Janja Grativa/Revija Maja
marcipan
V trgovinah je na voljo v majhnih zavojčkih, ki niso poceni, zato ne bo odveč, če ga bomo znali pripraviti sami. Res je enostavno!

Marcipan je gosta pasta iz mletih mandljev in sladkorja, ki je uporaben kot nekakšen slaščičarski plastelin. Iz njega namreč lahko oblikujemo okrasne figurice za kolače, z njim »oblečemo« torte. Sicer pa ima zelo dolgo zgodovino in izvira iz Perzije. Po zapisih zdravnika Rhazesa, ki je živel med letoma 850 in 923, so ga uporabljali kot zdravilo, za preveze ran. Danes velja za evropsko prestolnico marcipana nemško mesto Battenberg in od tam je tudi najslavnejša sladica - Battenbergov kolač.  

Sestavine za domači marcipan:

200 g celih mandljev (s kožo)

180 g sladkorja v prahu

10 kapljic grenke mandljeve arome

Po želji: rožna voda, pomarančni sirup


Priprava:

  1. Cele mandlje najprej prelijemo z vrelo vodo, malce počakamo in jim potem zlahka odstranimo kožo. Olupljene mandlje še enkrat splaknemo.
  2. Mandlje osušimo in stresemo v sekljalnik. Na drobno jih sesekljamo oziroma zmeljemo. Vmes premešamo.
  3. Dodamo sladkor v prahu, rožno vodo, mandljevo aromo in z rokami dobro zgnetemo. Če želimo marcipan z okusom oziroma aromo, dodamo še nekaj žlic pomarančnega sirupa.
  4. Marcipan oblikujemo v štručko, jo zavijemo v prozorno folijo in shranimo v hladilniku.

Majin nasvet

  V receptu lahko sladkor v prahu zamenjamo tudi z medom (dodamo ga ravno polovico količine mandljev v receptu). Za diabetike pa ga lahko pripravimo tudi z umetnim sladilom. V tem primeru na 100 g mandljev odmerimo poldrugo žlico tekočega sladila. 

prejšnji članek
Naredite si svojo kozmetiko iz konoplje
Moda&Lepota
Naredite si svojo kozmetiko iz konoplje
naslednji članek
Slastno kosilo končano v le 15 minutah
Kulinarika
Slastno kosilo končano v le 15 minutah
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.