Zdrava hrana ni za vse enaka
Preden se začnemo pogovarjati o tem, ali je meso zdravo ali ne, je treba določiti, kaj sploh pomeni zdravo. »Zdravo je pojem, ki nas danes zelo prevzema in vsak si zdravo prehrano razlaga po svoje,« pravi Mojca Koman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. »Stroka trdi, da je zdrava vsaka tista hrana, ki človekovemu organizmu zagotavlja vse potrebne hranilne snovi. Se pravi vsak dan, daljše časovno obdobje. Spremembe v načinu prehranjevanja, pomanjkanje ali presežek hranil se namreč ne pokažejo takoj ali v pol ure, kakor recimo prime tableta proti glavobolu. Spremembe se pokažejo šele po dneh, tednih, mesecih, celo letih, zato je težko natančno opredeliti, da je takšna in takšna hrana, ki je danes na krožniku, res zdrava. Še to: zdrava zame, ne pa tudi na primer za nosečo/doječo prijateljico, dedka v domu za ostarele ali odraščajočega sina,« pojasnjuje. Treba je torej predvsem poskrbeti, da s prehrano zadostimo posebnim potrebam svojega telesa – meso je pri tem le kamenček v mozaiku hrane, ki se mora znajti na našem krožniku.
Vir aminokislin
S tem, da je meso sestavni del uravnotežene prehrane, saj je bogat vir kakovostnih beljakovin z visoko biološko vrednostjo, se strinja tudi druga sogovornica, Milena Suwa Stanojević, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. »Beljakovine mesa so sestavljene iz bistvenih ali esencialnih aminokislin, ki jih mora človek zaužiti s hrano. Esencialne aminokisline so: histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan in valin. Vsebnost bistvenih aminokislin je še posebno pomembna za otroke in mladostnike. Teh devet aminokislin moramo dobiti s hrano, da lahko zgradimo svoje lastne beljakovine. Zadostujejo majhne porcije mesa, ki naj bo kuhano ali pečeno in izjemoma ocvrto,« pravi strokovnjakinja. »Meso je v prehrani pomembno tudi zato, ker vsebuje esencialne dolgoverižne maščobne kisline n-3. Posebnega pomena pa je tudi vsebnost mineralnih snovi, še zlasti železa, cinka in selena, ki se iz mesa mnogo bolje izkoristijo kot z uživanjem drugih živil. V mesu so tudi vitamini B-kompleksa, še posebno vitamina B12.«
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.