Kulinarika
 

Je jesti meso škodljivo?

3. 9. 2016; 14.00
Avtor: Sanja Čakarun/Bodi zdrava
klobasa
Način prehranjevanja, ki je Slovencem domač, vsebuje precej mesa – naj popolnoma obrnemo list in se podamo v veg(etarij)anske vode, da bi ohranili zdravje?

Zdrava hrana ni za vse enaka

Preden se začnemo pogovarjati o tem, ali je meso zdravo ali ne, je treba določiti, kaj sploh pomeni zdravo. »Zdravo je pojem, ki nas danes zelo prevzema in vsak si zdravo prehrano razlaga po svoje,« pravi Mojca Koman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. »Stroka trdi, da je zdrava vsaka tista hrana, ki človekovemu organizmu zagotavlja vse potrebne hranilne snovi. Se pravi vsak dan, daljše časovno obdobje. Spremembe v načinu prehranjevanja, pomanjkanje ali presežek hranil se namreč ne pokažejo takoj ali v pol ure, kakor recimo prime tableta proti glavobolu. Spremembe se pokažejo šele po dneh, tednih, mesecih, celo letih, zato je težko natančno opredeliti, da je takšna in takšna hrana, ki je danes na krožniku, res zdrava. Še to: zdrava zame, ne pa tudi na primer za nosečo/doječo prijateljico, dedka v domu za ostarele ali odraščajočega sina,« pojasnjuje. Treba je torej predvsem poskrbeti, da s prehrano zadostimo posebnim potrebam svojega telesa – meso je pri tem le kamenček v mozaiku hrane, ki se mora znajti na našem krožniku.

Vir aminokislin

S tem, da je meso sestavni del uravnotežene prehrane, saj je bogat vir kakovostnih beljakovin z visoko biološko vrednostjo, se strinja tudi druga sogovornica, Milena Suwa Stanojević, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. »Beljakovine mesa so sestavljene iz bistvenih ali esencialnih aminokislin, ki jih mora človek zaužiti s hrano. Esencialne aminokisline so: histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan in valin. Vsebnost bistvenih aminokislin je še posebno pomembna za otroke in mladostnike. Teh devet aminokislin moramo dobiti s hrano, da lahko zgradimo svoje lastne beljakovine. Zadostujejo majhne porcije mesa, ki naj bo kuhano ali pečeno in izjemoma ocvrto,« pravi strokovnjakinja. »Meso je v prehrani pomembno tudi zato, ker vsebuje esencialne dolgoverižne maščobne kisline n-3. Posebnega pomena pa je tudi vsebnost mineralnih snovi, še zlasti železa, cinka in selena, ki se iz mesa mnogo bolje izkoristijo kot z uživanjem drugih živil. V mesu so tudi vitamini B-kompleksa, še posebno vitamina B12.«

prejšnji članek
Priljubljena igralka iz sina naredila punčko
Svet slavnih
Priljubljena igralka iz sina naredila punčko
naslednji članek
Znani slovenski voditelj se boji, da bi ga mama zavrnila
Svet slavnih
Znani slovenski voditelj se boji, da bi ga mama zavrnila

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.