GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Imate tudi vi takšne simptome? Potem obvezno preberite!

14. 9. 2016; 09.47
Avtor: C. R.
goba
Ali veste, kako ukrepamo ob zastrupitvi z gobami?

Ste jedli gobe, zdaj pa vam je slabo, bruhate, imate krče v trebuhu, drisko in ste neprestano žejni? Če imate te simptome in niste dobro poznali gob, ki ste jih zaužili, obstaja možnost, da ste se z njimi zastrupili.

Simptomi, ki še lahko nastopijo ob zastrupitvi z gobami so: močno znojenje, huda žeja, zlatenica, motnje zavesti in dihanja, halucinacije, upočasnjen ali pospešen srčni utrip, vročina, glavobol in bolečine v mišicah.

Kdaj se pojavijo prvi simptomi zastrupitve?

Pri zastrupitvi z gobami se pri nekaterih vrstah gob lahko prvi znaki zastrupitve pojavijo do 6 ur po zaužitju gob, lahko pa preteče tudi več časa celo do 24 ur ali več. 

Kako ukrepati?

Odvisno od časa, ki je pretekel od zaužitja gob. Včasih pomaga že, če z bruhanjem želodec izpraznimo. Kljub temu pa je potrebno obiskati zdravnika, ki se bo glede na vrsto zaužite gobe odločil za nadaljnje zdravljenje (na primer s protistrupom ali aktivnim ogljem). Zdravljenje bo hitrejše in uspešnejše, če bo zdravnik točno vedel, s katero vrsto gob ste se zastrupili.

Med zdravljenjem naj bolnik miruje in naj bo pokrit, v primeru močnega bruhanja ali driske pa naj zaradi izgube tekočine pije nesladkane pijače. Pitje mleka, alkohola ali drugih pijač, ki hitro preidejo v kri, ni priporočljivo, saj se lahko zaradi tega bolnikovo stanje poslabša.

prejšnji članek
Bridget Jones, skrij se! Prehitevam te po levi ...
Zdravje
Bridget Jones, skrij se! Prehitevam te po levi ...
naslednji članek
Zvezdnici se je zmešalo: Pristala je v norišnici
Svet slavnih
Zvezdnici se je zmešalo: Pristala je v norišnici