Kulinarika
 

Brez žajblja ni svinjine!

1. 11. 2016; 08.00
Avtor: Metka McCully Žigon/Zarja
svinjina žajbelj priprava kulinarika

foto: Profimedia

Žajbelj se čudovito poda k svinjini. Še znanstvena razlaga, zakaj: vsebuje veliko grenčin in čreslovin, te pa spodbujajo delovanje žolča in jeter ter tako olajšajo prebavo maščob.

Naučila sem se, da žajbelj dodam skoraj vedno, ko pripravljam jedi iz svinjine. Čudovito se obnese pri mariniranju rebrc, v žajbljeve liste zavijem svinjski jezik, preden ga dam kuhat. Včasih z njim napolnim piščanca, ki ga spečem v pečici. Zelo priljubljena sta žajbljevo olje in žajbljev kis. 

Tortelini z žajbljem 

To je hitro pripravljena in zelo okusna jed. Pripravimo jo lahko kot predjed ali pa kot glavno jed, če zraven postrežemo še veliko skledo solate. Kupimo res kakovostne sveže torteline, polnjene s špinačo ali s skuto in siri. Najboljši so seveda domači, a je priprava zamudna, zato jaz pripravljam to jed kar s kupljenimi.

Sestavine:
zavitek svežih, »domačih« tortelinov
pest ali dve svežih žajbljevih listov
2 žlici masla
3 žlice naribanega parmezana
sol, poper, limonov sok

Priprava: Torteline skuhamo po navodilih in jih odcedimo. V ponvi stopimo maslo, dodamo liste žajblja, lahko cele, večje pa grobo narežemo. Na majhnem ognju jih malce popražimo, nato posolimo, popopramo in poškropimo z limonovim sokom. Prelijemo jih po tortelinih in potresemo z ribanim parmezanom.

prejšnji članek
Jasna Kuljaj prisega na težko hrano
Svet slavnih
Jasna Kuljaj prisega na težko hrano
naslednji članek
Magnifico srečen, da lahko preživi s tem, kar dela
Svet slavnih
Magnifico srečen, da lahko preživi s tem, kar dela

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.