foto: Profimedia
V naših krajih tatarski biftek tradicionalno postrežemo ob še vročih hrustljavo popečenih rezinah kruha z maslom. Ker je jed narejena iz surovega mesa, jo sicer odsvetujejo nosečnicam, zaradi istega razloga po njej ne posegajo niti vegetarijanci. Da bi lahko v okusu te praznične jedi uživali prav vsi, smo za vas izbrskali tri recepte.
Tatarski biftek za nosečnice
Marsikatera bodoča mamica pravi, da se 'prepovedani' hrani včasih težko upre. Morda vam pride prav naslednji recept, nekoliko drugačen biftek, primeren tudi za nosečnice.
Potrebujete:
- 20 dag kuhanega govejega mesa (lahko meso iz juhe),
- žlica masla,
- dve žlici kisle smetane,
- nekaj kaper,
- tri kisle kumarice,
- dva slana sardelna fileja,
- šalotka,
- peteršilj,
- žlička gorčice,
- sol, poper (če pripravljate biftek tudi za otroke, popra ne dodajajte).
Ohlajeno in dobro kuhano meso narežite na drobne kocke, vse ostale sestavine sesekljajte čim bolj na drobno. Vse skupaj stresite v multipraktik ali pa zmešajte s paličnim mešalnikom, da dobite gladko maso.
Za eno uro postavite v hladilnik.
Veganski tatarski biftek
Predstavljamo vam izpopolnjeno varianto veganskega tatarskega bifteka, ki se po okusu in videzu najbolj približa originalni mesni jedi.
Potrebujete:
- 1/2 skodelice kuhane zelene ali rjave leče (lečo skuhamo v slani vodi, splaknemo pod mrzlo vodo in odcedimo),
- 1/2 skodelice vloženih, na soncu sušenih paradižnikov (z njih splaknemo olje),
- 1 malo čebulo,
- 1 strok česna,
- 1 žličko gorčice,
- 1/2 žličke rdeče paprike v prahu,
- 1 žličko kaper,
- 1 žličko olivnega olja,
- svež peteršilj,
- mleto kumino,
- poper.
Soli ni potrebno dodajati, saj so že same sestavine precej slane. Vse sestavine zmešajte v mešalniku.
Klasičen tatarski biftek
Potrebujete:
- 18-20 dag dobro očiščenega govejega fileja,
- 1 rumenjak,
- 2 žlici olja,
- 1/2 limone,
- sol,
- poper,
- nekaj čebule in česna,
- nekaj slanih sardel,
- nekaj sladke rdeče paprike,
- malo srednje pekočih feferonov,
- nekaj kaper,
- nekaj oliv,
- malo peteršilja,
- nekaj kislih kumaric,
- malo zmlete kumine,
- malo majoneze,
- gorčica in tabasco,
- 2 ml konjaka.
Goveji file nastrgamo in odstranimo vsa trša vlakna. Nato z nožem še dodatno sekljamo. Zelo natančno sesekljamo tudi začimbe in dodatke (kumarice, olive, kapre, sardele, česen in čebulo itd.). Nato v globok krožnik zlijemo malo olja, dodamo rumenjak in z vilicami mešamo, počasi dodamo malo limone in ob stalnem mešanju dodajamo olje. Tako bomo naredili majonezo.
Začnemo z dodajanjem začimb. Najprej suhe, nato pa bolj mokre, nazadnje majonezo in gorčico. Vse to zdaj temeljito premešamo, da se začimbe med seboj povežejo. Dodamo polovico mesa in vse dobro mešamo, zatem dodamo še ostalo meso in mešamo. Poskusimo, po potrebi dodatno začinimo in dodamo konjak. Še enkrat dobro premešamo.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.