reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Fina kremna juha z orehovimi hrustljavčki

29. 8. 2020; 01.00
Avtor: Revija Maja
Kremna juha z orehi

foto: Profimedia

Orehi so bili nekoč, ko so naši predniki jedi pripravljali izključno iz domačih sestavin, rezervirani za potico in druge posebne jedi. Še vedno so zelo cenjeni v kulinariki in različnim prazničnim jedem dajejo tisto piko na i, ki jih loči od vsakdanjega jedilnika.

Sestavine za 4 osebe:

- 750 g rumene kolerabe
- 200 g korenčka
- 300 g krompirja
- 1 rdeča čebula
- 40 g masla
- 1 žlica sladkorja
- 1 1/4 l čiste zelenjavne juhe
- 200 ml pomarančnega soka
- sol in poper
- 1 žlička posušenega majarona
- 2 rezini opečenca (toasta)
- 50 g orehovih jedrc
- 8 vejic svežega majarona
- 4 žlice olja
- 2 žlici medu

Priprava:

1. Kolerabo, korenje in krompir olupimo in narežemo na kockice. Čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi stopimo maslo, dodamo zrezano zelenjavo, potresemo s sladkorjem ter mešamo in pražimo 3 minute.

2. Prilijemo juho in pomarančni sok, solimo in popramo, dodamo posušeni majaron, zavremo in na zmernem ognju kuhamo 15 minut. Nato šest žlic kockic kuhane zelenjave prihranimo za kasneje, ostanek s paličnim mešalnikom zmiksamo in prihranjene kockice vrnemo v juho.

3. Opečenec narežemo na kockice, orehe na grobo nasekljamo, majaron splaknemo in osušimo, vršičke prihranimo za okras, druge listke osmukamo in nasekljamo. V ponvi segrejemo olje, kockice kruha in orehe zlato popečemo, primešamo nasekljan majaron in med ter odstavimo.

4. Nazadnje juho razdelimo na krožnike, jo potresemo s kockicami kruha in orehi ter vsak krožnik okrasimo z vršičkom majarona.

prejšnji članek
Zakaj je joga tako priporočljiva?
Zdravje
Zakaj je joga tako priporočljiva?
naslednji članek
Umrl je glasbenik Korado
Svet slavnih
Umrl je glasbenik Korado