Kulinarika
 

Pljučna pečenka z orehovo skorjico in gratinirano zeleno

25. 12. 2016; 16.00
Avtor: revija Maja
Pečenka

foto: Profimedia

Če še vedno nimate ideje, kaj bi kuhali za božično večerjo, vam mi postrežemo z njo.

Sestavine:

- 750 g govejega fileja (pljučne pečenke)
- sol in poper
- 500 ml suhega rdečega vina
- 1/2 žlice pisanega popra
- 6 brinovih jagod
- 4 jagode pimenta
- 1 lovorov list
- 1/2 šopka peteršilja
- 2 stroka česna
- 40 g orehovih jedrc
- 100 g zmehčanega masla
- 80 g drobtin
- 1 noževa konica muškatnega oreščka
- 700 g krompirja
- 500 g gomoljne zelene
- 100 ml sladke smetane
- 400 ml čiste zelenjavne juhe
- 500 g brstičnega ohrovta
- 1 žlička olja
- 1 kocka omake za pečenko
- 1 žlica masla ali margarine za mazanje pekača

Priprava:

1. Meso umijemo, osušimo s papirnatimi brisačami, damo v skledo, začinimo s soljo in poprom, prilijemo vino, dodamo strt strok česna, pisani poper, brinove jagode, piment in lovorov list, pokrijemo in mariniramo od 3 do 4 ure.

2. Za orehovo skorjico peteršilj in orehe na grobo sesekljamo, en strok česna olupimo in na drobno sesekljamo, primešamo drobtine, muškatni orešček, solimo in popramo.

3. Pekač za narastke namažemo z maslom ali margarino, pečico ogrejemo na 200 stopinj (ventilacijsko na 175). Sladko smetano zmešamo z juho, solimo in popramo. Krompir in zeleno olupimo, narežemo ali naribamo na lističe in zmešamo, damo v pekač in zalijemo z mešanico sladke smetane in juhe. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 45 minut.

4. Meso vzamemo iz marinade in ga v veliki ponvi na vročem olju z vseh strani dobro popečemo, nato ga preložimo v podolgovat ozek pekač. V ponev nalijemo precejeno marinado, zavremo in kuhamo toliko časa, da povre na polovico. Primešamo nadrobljeno kocko omake za pečenko in sladkor, po okusu dosolimo in popramo.

5. Brstični ohrovt očistimo. V slanem kropu ga kuhamo približno 15 minut in odcedimo.

6. Meso namažemo z orehovo skorjico, pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo približno 6 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 10 minut. Nazadnje pečenko narežemo, razdelimo na krožnike, dodamo brstični ohrovt in omako, zraven postrežemo gratinirano zeleno.

prejšnji članek
FOTO: Visoko noseče zvezdnice, ki rade pozirajo gole
Svet slavnih
FOTO: Visoko noseče zvezdnice, ki rade pozirajo gole
naslednji članek
Božič za Ranka Babića letos nekoliko drugačen
Svet slavnih
Božič za Ranka Babića letos nekoliko drugačen

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.