Kulinarika
 

Božični bakalar tete Vande

21. 12. 2016; 11.00
Avtor: K.M.
bakalar recept

foto: Profimedia

Zakaj si ne bi letošnjega božičnega bakalarja pripravili kar sami?

Bakalar je okusna različica ribjega namaza, ki je poimenovan po istoimenski morski ribi in izvira predvsem iz srbsko-hrvaške kuhinje. Čeprav je na voljo skozi celo leto in se ga lahko povsem svežega dobite tudi poleti, je ta jed najbolj priljubljena v času božičnih praznikov, ko svoje mesto na mizi velikokrat najde poleg priljubljenega tatarskega bifteka. 

Tokrat vam predstavljamo preprost recept, ki nam ga je zaupala ''teta Vanda'' iz hrvaške Istre, za katero lahko rečemo, da ima hrano povezano z ribami zares v svojem mezincu. 

Sestavine: 

- 1 srednje velika suha riba bakalar
- 1 - 1,5 l olivnega olja
- 3 srednje veliki kuhani in olupljeni krompirji (še topli)
- 2 - 3 strte stroke česna
- sol in poper po okusu

Pozor: celoten postopek traja vsaj 1 uro.

Postopek: 

Suha riba bakalar naj se 24 ur namaka v naravni vodi, ki jo lahko vmes zamenjate. Nato jo do mehkega kuhate v sveži naravni novi. Dovolj kuhana bo, ko bo ribje meso odstopilo od kosti. Vodo odcedite in skrbno odstranite vse preostale koščice.  

Kuhani ribi dodate 3 kuhane, še tople in olupljene, krompirje in vse skupaj pričnete mečkati z ustreznim lesenim kuhinjskim pripomočkom podobnemu kladivu. Med močnim mečkanjem dodajate po deciliter olivnega olja (do konca postopka morate porabiti celotno količino olja), sol, poper in strte stroke česna ter vse skupaj dobro premečkate.

Med samim postopkom se morata riba in krompir popolnoma razpasti, vse sestavine pa morajo skupaj tvoriti popolnoma gladko zmes, podobno namazu.

Ker ni dodanih umetnih konzervansov, lahko zmes v hladilniku hranite do 7 dni. 

Postrezite s popečenimi kruhki. 

prejšnji članek
Eterična olja zdravijo prehlad in krepijo imunsko odpornost
Zdravje
Eterična olja zdravijo prehlad in krepijo imunsko odpornost
naslednji članek
Njene obline veljajo za popolne
Svet slavnih
Njene obline veljajo za popolne

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.