foto: Profimedia
Bakalar je okusna različica ribjega namaza, ki je poimenovan po istoimenski morski ribi in izvira predvsem iz srbsko-hrvaške kuhinje. Čeprav je na voljo skozi celo leto in se ga lahko povsem svežega dobite tudi poleti, je ta jed najbolj priljubljena v času božičnih praznikov, ko svoje mesto na mizi velikokrat najde poleg priljubljenega tatarskega bifteka.
Tokrat vam predstavljamo preprost recept, ki nam ga je zaupala ''teta Vanda'' iz hrvaške Istre, za katero lahko rečemo, da ima hrano povezano z ribami zares v svojem mezincu.
Sestavine:
- 1 srednje velika suha riba bakalar
- 1 - 1,5 l olivnega olja
- 3 srednje veliki kuhani in olupljeni krompirji (še topli)
- 2 - 3 strte stroke česna
- sol in poper po okusu
Pozor: celoten postopek traja vsaj 1 uro.
Postopek:
Suha riba bakalar naj se 24 ur namaka v naravni vodi, ki jo lahko vmes zamenjate. Nato jo do mehkega kuhate v sveži naravni novi. Dovolj kuhana bo, ko bo ribje meso odstopilo od kosti. Vodo odcedite in skrbno odstranite vse preostale koščice.
Kuhani ribi dodate 3 kuhane, še tople in olupljene, krompirje in vse skupaj pričnete mečkati z ustreznim lesenim kuhinjskim pripomočkom podobnemu kladivu. Med močnim mečkanjem dodajate po deciliter olivnega olja (do konca postopka morate porabiti celotno količino olja), sol, poper in strte stroke česna ter vse skupaj dobro premečkate.
Med samim postopkom se morata riba in krompir popolnoma razpasti, vse sestavine pa morajo skupaj tvoriti popolnoma gladko zmes, podobno namazu.
Ker ni dodanih umetnih konzervansov, lahko zmes v hladilniku hranite do 7 dni.
Postrezite s popečenimi kruhki.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.