Kulinarika
 

Elegantne bunke

17. 12. 2016; 10.00
Avtor: revija Maja
Piškoti, peka

foto: Profimedia

Piškoti in kolački bodo še bolj praznični, če jih bomo okrasili s pisanimi kroglicami, barvitimi mrvicami in srebrnimi perlicami.

Sestavine za 12 bunk:
Za testo:
- 125 g zmehčanega masla
- 150 g sladkorja
- 1 ščepec soli
- limonina lupina
- 1 zavoj vaniljinega sladkorja
- 3 jajca
- 300 g pirine moke
- ¾ zavoja pecilnega praška
- 100 g temne čokolade
- 100 ml mleka

Za kremo:
- ¾ zavoja vaniljevega pudinga v prahu
- 350 ml mleka
- 50 g sladkorja
- 200 g zmehčanega masla


- 50 g temne čokolade
- 5 žlic ruma

In še:
- 200 g temne čokolade
- 200 g bele čokolade
- pisani mix (npr. Dolcela) 
- kosmiči iz kokosove moke
- 12 čokoladnih bombonov
- 5 žlic sladkorja v prahu
- 1 žlica vode
- 2 vrvici iz sladke lakrice

Priprava:
1. Za testo kremasto zmešamo maslo z obema sladkorjema, soljo, limonino lupino. Dodamo jajca. Moko zmešamo s pecilnim praškom, presejemo, dodamo naribano čokolado in mleko. Testo vlijemo v pomaščen pekač (premer 26 cm) in pečemo 40 minut na 180 stopinjah.
2. Za kremo zmešamo puding s tremi žlicami mleka. Preostalo mleko in sladkor zavremo, dodamo puding, zavremo in ves čas mešamo. Puding prelijemo v skledico in jo takoj pokrijemo s prozorno folijo, da se ne bo na vrhu naredila »koža«. Ohladimo na sobno temperaturo in vmes premešamo. Maslo kremasto stepemo in ga dodamo pudingu. Nazadnje primešamo še narezano čokolado in rum.
3. Ohlajen kolač nadrobimo in skupaj z nadevom zmešamo v gladko zmes. Iz mase oblikujemo 12 kroglic (premer 6 cm) in jih odložimo na pekač. Za eno uro jih postavimo v hladilnik.
4. Za okras stopimo belo in temno čokolado posebej nad vodno kopeljo. Najprej krogle potopimo do polovice v temno stopljeno čokolado, malce počakamo, namočimo še v pisane kroglice in počakamo, da se čokolada strdi. Potem drugo polovico kroglic potopimo v belo stopljeno čokolado in ta del potresemo s kokosovimi kosmiči.


5. Iz vode in sladkorja v prahu naredimo sladki led. Namažemo vrhnji del kroglic, nanje pritrdimo bombon iz lakrice, oblikujemo še držalo in s sladkornim ledom ali stopljeno belo čokolado vse dobro učvrstimo.

prejšnji članek
Kako so igralci najbolj priljubljenega božičnega filma videti danes?
Svet slavnih
Kako so igralci najbolj priljubljenega božičnega filma videti danes?
naslednji članek
FOTO: Preverite največje modne spodrsljaje leta 2016
Svet slavnih
FOTO: Preverite največje modne spodrsljaje leta 2016
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.