Specite si kruh, ki ne redi. foto: Profimedia
Tako je. Kruh iz bele moke namreč vsebuje visok glikemični indeks živila. Višji kot je indeks, hitreje se zaužita hrana pretvori v krvni sladkor. Posledica hitrega povečanja krvnega sladkorja je zvišanje ravni inzulina v vašem organizmu. Prav to pa je tudi razlog, da se borite z odvečnimi maščobami in napadi lakote.
Kruh, ki vsebuje nizek glikemični indeks živila
Obstaja takšen kruh? Seveda! To je kruh, ki ne vsebuje osiromašene bele moke, pač pa polnovredna živila. Polnovreden kruh namreč počasneje prebavljamo, energija se počasi sprošča v kri, zaradi česar boste dlje časa siti, pa tudi zaloga energije bo večja. Poleg tega, da polnovreden kruh ne redi, ta slastna pogača tudi zavira apetit. Krasna novica, kajne?
Recept za zdrav polnozrnat kruh
Sestavine:
• Pol kocke svežega kvasa
• 30 ml mlačne vode
• 250 g polnozrnate moke
• 250 g pirine moke
• ½ pesti bučnih semen
• ½ pesti lanenih semen
• ½ žličke soli
Postopek priprave
1. Kvas nežno zdrobite v mlačni vodi, premešajte in počakajte, da naraste.
2. Moko presejte v posodo, dodajte, semena in sol, nato pa prilijte še kvasni nastavek (kvasec) in dobro pregnetite.
3. Testo prekrijte s krpo in skledo postavite na toplo mesto. Pustite vzhajati 30 minut.
4. Sedaj testo ponovno pregnetite, vzemite si čas, ne hitite.
5. Oblikujte štruco ali hlebček, ki mu z nožem na površino narišite nekaj diagonalnih zarez.
6. Štruco položite v pekač in pustite, da počiva še 15 minut.
7. Pekač potisnite v pečico, segreto na 240 °C, temperaturo nato zmanjšajte na 230 °C.
8. Na dno pečice (pod rešetko) položite skodelico z vodo.
9. Kruh pecite 20 minut, nato temperaturo znižajte na 160 °C in pecite še približno 30 minut.
Pa dober tek, drage bralke! Naj vam gre v slast brez slabe vesti.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.