foto: Peter Škrlep
Domača slovenska potica ne sme manjkati na praznično obloženi mizi, pravi Sonja Jezeršek iz Dvora Jezeršek in Hiše kulinarike Jezeršek.
»Pravi praznik je takrat, ko se zbere vsa naša družina. Včasih smo bili družina le midva z možem in štirje sinovi. Zdaj govorimo o veliki družini - petih družinah. Za vsako družino spečem potico, ki jo imajo najraje. Rok prisega na rozinovo potico, Jure obožuje slivovo, Martin pehtranovo, za Luko pa brez orehove potice ni pravega praznika. Ko se pri nas zberemo vsi skupaj, spečem še veliko slano ocvirkovko. Vesela sem, da nimam nikoli težav z izborom jedi. Vsi, tudi snahe in vnuki, radi jedo, kar pripravim. Mož in sinovi izberejo dobro vino in praznovanje je popolno,« pripoveduje Sonja Jezeršek iz Dvora Jezeršek in Hiše kulinarike Jezeršek, mati štirih sinov ter babica dveh vnukov in dveh vnukinj.
»Vsi sinovi v gostinstvu nadaljujejo delo, ki sva ga začela z možem. Nanje sva zelo ponosna. Čeprav sem upokojenka, še vedno rada pomagam v kuhinji. V prostem času varujem vnuke, hodim v Polhograjske dolomite in Škofjeloško hribovje. V Sori se družim s sosedi, s katerimi obiskujemo Planico. Na Šmarni gori pa se ob raznih priložnostih dobivamo z Brlogarji - smo skupina 12 parov. Hodimo v hribe, na dopuste in potovanja,« razkriva.
Domača peka je obred
Potice so že od nekdaj posebna Sonjina strast. »Domača peka je obred. Rada pripravljam kvašeno testo. Vonj po kruhu, potici in ocvirkovki spremeni stanovanje v dom. Vonj po testu, orehih in dišavah pomeni, da se bližajo prazniki. Pomembne so tudi druge praznične jedi, a potica ne sme manjkati na praznični mizi. Čeprav sem spekla veliko lepih in dobrih potic, me je pri vsaki peki še vedno strah, kako bo uspela,« pravi vsestranska mojstrica.
Orehova potica
Sestavine za kvašeno testo:
1 kg bele moke tip 500 ali 400
50 g kvasa
20 g soli
5 rumenjakov
1 celo jajce
80 g sladkorja
80 g masla
20 g olja
limonina lupinica
0,03 l ruma
približno 0,4 l mleka
Sestavine za orehov nadev:
900 g orehov
100 g piškotnih drobtin
180 g kisle smetane
250 ml sladke smetane
400 g sladkorja
0,05 l ruma
1 rumenjak
sneg iz enega jajca
pol žličke mlete kave
noževo konico cimeta in klinčkov
2 vrečki vaniljinega sladkorja
limonina lupinica
malo soli
Priprava orehovega nadeva:
Orehe zmešamo s piškotnimi drobtinami in kavo. Z vrelo sladko smetano prelijemo orehe, da dobimo gostejši nadev. Dodamo kislo smetano, sladkor, rum, rumenjak, cimet, klinčke, vaniljin sladkor, sol in nazadnje trd sneg iz beljakov.
Priprava testa in potice:
Zamesimo kvašeno testo, ki ga vzhajamo in nato na tanko razvaljamo v pravokotnik. Namažemo ga z orehovim nadevom in tesno zvijemo. Položimo v namaščen model za potice in popikamo s tanko iglo. Potica naj pokrita vzhaja. V pečici jo pečemo eno uro na 200 stopinjah Celzija.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.