reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Preprost recept za krofe, ki je navdušil Slovenke

26. 2. 2019; 02.00
Avtor: V. M.
krofi

Tudi pri vas doma pečete krofe? foto: Profimedia

Zaradi naslednjega recepta je iz slovenskih kuhinj že predlansko leto pošteno dišalo po pustnih krofih. Priprave slastnih dobrot so se lotile tudi manj spretne pekarice, ki so bile nad rezultatom več kot navdušene. Imate tudi vi kakšen zanimiv recept za pripravo pustnih dobrot? Delite ga z nami!

Družabna omrežja skrivajo tudi zasebne kotičke, kjer se v zaprtih skupinah rojevajo ideje za pripravo peciva in slaščic. V eni izmed njih kraljujejo številne pekarice, med bolj priljubljenemi je denimo gospa Sonja, ki navdušuje s preprostimi recepti. Med najbolj slavne sodi tudi recept za pustne krofe, po katerem smo se peke lotili tudi mi. Vabimo vas, da ga preizkusite …

Kaj potrebujemo?

- 253 g ostre moke

- 253 g gladke moke

- 2,5 dcl toplega mleka

- 2 zvrhani žlici sladkorja

- 0,5 dcl olja

- žlica kisle smetane

- vanilin sladkor

- limonina aroma

- 30 g svežega kvasa

- 4 rumenjake

- 3 žlice ruma

- ščepec soli

Testo bo lepljivo zgolj ob pričetku mešanja. foto: Njena.si

Postopek priprave po korakih

1. Priprava kvasnega nastavka: Mleko rahlo segrejte, nato vanj nadrobite kvas. Dodajte žlico sladkorja in žlico moke, premešajte ter počakajte, da se kvas aktivira in naredi veliko gobo.

2. Moko presejte in ki dodajte preostale sestavine, ki jih med seboj zmešate s kuhalnico ali robotskim mešalnikom. Mi smo uporabili slednjega. Testo bo sprva precej lepljivo, a ne skrbite, tako je prav. Ko ga boste zvrnili na pomokano desko in ga nežno pregnetli, vas bo razveselil s popolno podobo. Pri tem naj vas vodi misel, da testa ne smete predolgo in premočno gnesti.

Priprava je preprosta, okus pa izvrsten! foto: Njena.si

3. Sedaj testo pokrijte s krpo in počakajte, da se podvoji.

4. Vzhajano testo na kratko pregnetite. Sonja svetuje, da ga nato razdelite na 10 enakih delov iz katerih oblikujete kroglice. Slednje razvrstite na pomokano površino, pokrijte s krpo in počakate 30 minut, da se podvojijo.

Mi smo se izdelave lotili malce drugače. Testo smo na debelo razvaljali, nato pa z modelčkom oblikovali kroge. Tudi slednji so zelo lepo vzhajali in kar ne najpomembnejše, sama priprava pa je sila preprosta.

5. Peka krofov: V posodo nalijte olje in ga segrejte do primerne temperature – vanj potopite držalo kuhalnice, ko se bodo okoli ročaja nanizali mehurčki, bo olje dovolj segreto. Krofe polagajte v olje z vzhajano stranjo navzdol, nato pa posodo prekrijte s pokrovko. Ko boste krofe obrnili, nadaljujte peko v odkriti posodi. Ocvrte krofe položite na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno maščobo.

6. Krofe lahko seveda napolnite z marmelado in jih potresete s sladkorjem v prahu.

Krofi izpod prstov pekarice Sonje. foto: Facebook

prejšnji članek
4 načini, kako osvežit vajin odnos
Zdravje
4 načini, kako osvežit vajin odnos
naslednji članek
Lestvica najbolj zdravih narodov - kje je Slovenija?
Zdravje
Lestvica najbolj zdravih narodov - kje je Slovenija?