Najboljši viri beljakovin so, kot rečeno, vsa živila živalskega izvora. foto: Dreamstime
Ker so beljakovine tako zelo priporočane v prehrani, mnogi verjamejo, da se kalorije, ki jih v telo vnesemo z beljakovinami, obnašajo povsem drugače od preostalih in so zato neškodljive. A to ne drži. Kalorije so kalorije, ko v telesu nastopi njihov presežek, se začnejo kopičiti in mi se začnemo rediti. Ne glede na to, kakšne kalorije uživamo. Resda naše telo pri razgradnji beljakovin porabi več kalorij (kar je dobro za nas in tisto, zaradi česar verjamemo, da so beljakovinske kalorije boljše od preostalih), a to še ni razlog za to, da lahko beljakovine uživamo nenadzirano. Jajca in zrezek za zajtrk samo zato, ker so pretežno beljakovine, za naše telo niso nič manj škodljivi kot denimo ogljikovi hidrati. Presežek kalorij je presežek kalorij, ne glede na to, kakšnega izvora so. In čeprav naše telo pri beljakovinah porabi več kalorij, to še ne pomeni, da beljakovinske kalorije ne štejejo.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.