kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

6 živil za boljši spomin

22. 6. 2022; 01.00
Avtor: M. Ć.
6 živil za boljši spomin

foto: Revija Bodi Zdrava

Zdravila iz narave, ki krepijo naš spomin.

Jagodičevje

V jagodičevju najdemo veliko aktivnih sestavin iz skupine flavonoidov, imenovanih antocianidini, ki delujejo kot izjemno močni antioksidanti. Antocianidini preprečujejo razgrajanje kolagena, ki skrbi za prožno kožo, sklepe in žile. Največ antocianidinov vsebujejo robidnice, brusnice, borovnice, črni ribez in črno grozdje. Jagodičevje poleg antocianidinov vsebuje še veliko vitamina C in beta karotena.

Korenje in sladki krompir

Živo oranžna živila vsebujejo veliko beta karotena. Ta karotenoidni pigment se v telesu spremeni v vitamin A, ki predstavlja izjemno močno orožje proti prostim radikalom. Korenje vsebuje več beta karotena kot katera koli druga zelenjava. V sladkem krompirju pa poleg beta karotena najdemo še veliko vitaminov C in E.

foto: Revija Bodi Zdrava

Mastne ribe

Maščobne kisline omega-3 so ključne pri varovanju tistih delov možganov, ki skrbijo za pošiljanje sporočil telesu. Ribe, ki vsebujejo veliko maščobnih kislin omega-3, so skuše, sardele, slanik … Prehrana, bogata z maščobnimi kislinami omega-3, ne varuje le živčnega sistema, temveč izboljšuje tudi miselne sposobnosti.

foto: Revija Bodi Zdrava

Stročnice

Te proteinske elektrarne vsebujejo folat, ki pomaga ščititi možgane. Stročnice (kot so leča, čičerka, fižol, grah) so zelo dober vir počasi prebavljive glukoze, kar možganom zagotavlja enakomeren vir goriva. Dodajte jih v solato, naredite jih kot prilogo ali juho.

foto: Revija Bodi Zdrava

Bučna semena

So okusen in hranljiv prigrizek, poleg tega pa so tudi polna cinka – pomembnega minerala za izboljšanje spomina in zdravja možganov. Dodajte jih v solato ali ovseno kašo za hrustljavost ali pa jih zapakirajte v manjšo vrečko in imejte vedno pri sebi za priročen in zdrav prigrizek.

Oreščki

Vitamin E, ki ga vsebujejo oreščki, naj bi dokazano pomagal preprečevati kognitivno upadanje. V telo ga vnesite s pestjo oreščkov (najbolje mandljev), ki so odličen vir kalcija in vitamina E.

foto: Revija Bodi Zdrava

Preberite tudi: Prehranska motnja, za katero morda ne veste, da jo imate. Kliknite TUKAJ!

foto: Revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Tako boste očistili tudi najožjo vazo!
Kulinarika
Tako boste očistili tudi najožjo vazo!
naslednji članek
Bill Cosby spoznan za krivega spolnega napada
Svet slavnih
Bill Cosby spoznan za krivega spolnega napada
#nasazenazenska
nasazenazenska