Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Ključna napaka, ki jo delate pri shranjevanju vina

23. 12. 2023; 03.00
Avtor: K.M.
vino, kuhinja

foto: Profimedia

Vino je zelo pogosta alkoholna pijača, ki jo najdemo v skoraj vsakem domu. Kaj pa dejansko narediti s steklenico odprtega vina in kako jo shraniti?

Znate pravilno shranjevati vino? Obstajajo različni postopki, kako morate shraniti še neodprto in kako odprto steklenico vina. 

Naj se za začetek dotaknemo temperature, pri kateri bi morali biti vino servirano. Le-ta lahko predstavi tudi nekakšen vzorec tega, kako to vino shranjevati. Še neodprta peneča in lahka bela vina naj bodo servirana ledeno hladna, pri temperaturi med 3-7°C. Polna in aromatična bela vina ter rose naj bodo servirana hladna, pri temperaturi med 7-13°C. Lahka rdeča in rdeča srednjega telesa naj bodo servirana pri kletni temperaturi, ki je okoli 13-16°C. Rdeča vina srednjega telesa pa lahko servirate tudi pri temperaturi polnih rdečih in ojačanih vin, ta temperatura pa je sobna temperatura, 16-20°C. 

foto: Profimedia

Kaj pa storiti z odprtimi vini? 

Okus vina se zelo hitro poslabša, če jih izpostavite kisik ali domači sobni temperaturi. Zato je vina potrebno shranjevati v hladilniku pri temperaturi 10.13°C. Če vinsko steklenico zopet zamašimo z zamaškom, s tem sicer prekinemo dotok kisika, a le-tega vseeno nekaj ostane v sami steklenici. Zato je priporočljiva uporaba vakumskih zamaškov, s katerimi odstranite odvečen kisik. 

Kakšen je 'rok trajanja' odprtega vina? 

Peneča vina 1-3 dni; lahka bela 1 teden; polna bela vina 3-5 dni; aromatična bela vina in rose 1 teden; lahka rdeča, rdeča srednjega telesa in polna rdeča 3-5 dni; ojačana vina pa zdržijo do enega meseca. 

prejšnji članek
Poznate povezavo med prehrano in razpoloženjem?
Zdravje
Poznate povezavo med prehrano in razpoloženjem?
naslednji članek
5 naravnih pomagal pri zgagi
Zdravje
5 naravnih pomagal pri zgagi