foto: Profimedia
Naj se za začetek dotaknemo temperature, pri kateri bi morali biti vino servirano. Le-ta lahko predstavi tudi nekakšen vzorec tega, kako to vino shranjevati. Še neodprta peneča in lahka bela vina naj bodo servirana ledeno hladna, pri temperaturi med 3-7°C. Polna in aromatična bela vina ter rose naj bodo servirana hladna, pri temperaturi med 7-13°C. Lahka rdeča in rdeča srednjega telesa naj bodo servirana pri kletni temperaturi, ki je okoli 13-16°C. Rdeča vina srednjega telesa pa lahko servirate tudi pri temperaturi polnih rdečih in ojačanih vin, ta temperatura pa je sobna temperatura, 16-20°C.
Okus vina se zelo hitro poslabša, če jih izpostavite kisik ali domači sobni temperaturi. Zato je vina potrebno shranjevati v hladilniku pri temperaturi 10.13°C. Če vinsko steklenico zopet zamašimo z zamaškom, s tem sicer prekinemo dotok kisika, a le-tega vseeno nekaj ostane v sami steklenici. Zato je priporočljiva uporaba vakumskih zamaškov, s katerimi odstranite odvečen kisik.
Peneča vina 1-3 dni; lahka bela 1 teden; polna bela vina 3-5 dni; aromatična bela vina in rose 1 teden; lahka rdeča, rdeča srednjega telesa in polna rdeča 3-5 dni; ojačana vina pa zdržijo do enega meseca.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.