stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Poznate povezavo med prehrano in razpoloženjem?

23. 12. 2023; 04.00
Avtor: MATEJA GORNIK/ revija Bodi zdrava
prehrana nosečnice

S hrano ohranite dobro počutje foto: Dreamstime

V današnjem hitrem tempu življenja se vse več ljudi zaveda povezanosti med prehrano in duševnim zdravjem. Raziskave kažejo, da ima hrana neposreden vpliv na naše razpoloženje, energijsko raven in celo na dolgoročno duševno zdravje. Zdrava prehrana je ključna za ohranjanje ravnovesja v telesu in umu, saj lahko podpira kognitivne funkcije, uravnava hormone in zmanjšuje stres. Zato je zavedanje, kako hrana vpliva na naše razpoloženje in katera živila so še posebej koristna za duševno zdravje, zelo pomembno.

Povezava med prehrano in razpoloženjem je tesno povezana z regulacijo nevrotransmiterjev v možganih, ki neposredno vplivajo na naše duševno stanje. Nezadostna količina nekaterih hranil lahko denimo zmanjša proizvodnjo serotonina, hormona sreče, kar povečuje tveganje za depresijo in anksioznost. Poleg tega ima prehrana ključen vpliv na raven energije in sposobnost osredotočanja, kar je temeljnega pomena za dobro duševno počutje. Zato je skrb za uravnoteženo prehrano ključnega pomena za ohranjanje stabilnega razpoloženja in duševnega zdravja.

Živila, ki pozitivno vplivajo na duševno zdravje

Prehrana, bogata z določenimi hranili, lahko pozitivno vpliva na naše duševno zdravje. Živila, ki pozitivno vplivajo na razpoloženje in zajemajo raznovrstno paleto hranil, ključnih za duševno zdravje, so tista, v katerih so:

· Omega-3-maščobne kisline: ribe, oreščki in semena, bogata z omega-3-maščobnimi kislinami, so ključna za zdravje možganov. Te kisline pomagajo pri tvorbi membran možganskih celic in spodbujajo pretok krvi v možgane, kar lahko izboljša razpoloženje.

· Antioksidanti: sadje in zelenjava, ki so bogati z antioksidanti, pomagajo zaščititi možganske celice pred oksidativnim stresom. Borovnice, špinača in brokoli so odlični viri antioksidantov, ki lahko pripomorejo k zmanjšanju tveganja za depresijo.

· Probiotiki: zdravje črevesja je neposredno povezano z duševnim zdravjem. Jogurt, kefir in fermentirana hrana, bogata s probiotiki, spodbuja zdravo črevesno floro, kar lahko izboljša razpoloženje in zmanjša simptome anksioznosti.

· Vitamini skupine B: hrana, bogata z vitamini B, kot so polnozrnati izdelki, oreščki in stročnice, lahko pomaga uravnavati raven serotonina in dopamina v možganih, kar pozitivno vpliva na razpoloženje.

· Temna čokolada: temna čokolada vsebuje flavonoide, ki lahko izboljšajo pretok krvi v možgane in povečajo proizvodnjo endorfinov, kar prispeva k občutku sreče.

kuhanje foto: Dreamstime

Vključitev koristnih živil v vsakodnevno prehrano

Da bi izboljšali duševno zdravje, je priporočljivo vključiti raznovrstno paleto hranil v vsakodnevno prehrano. Načrtujte obroke, ki vsebujejo različne vrste rib, oreščkov, sadja, zelenjave in celih zrn. Izogibajte se presežku sladkorja, preprostih ogljikovih hidratov in predelane hrane, saj lahko ti dejavniki negativno vplivajo na duševno zdravje. Z zavestno izbiro hrane lahko pripomorete k ohranjanju optimalnega razpoloženja in splošnega dobro počutja.

· Ribe: v svoj jedilnik vključite različne vrste rib. Losos, skuša in sardele so odličen vir omega-3-maščobnih kislin. Pripravite jih na žaru, pečene ali kot del okusne ribje enolončnice.

· Oreščki in semena: dodajte pest oreščkov (npr. orehe, mandlje) in semen (npr. lanena semena, semena oljne kadulje ali čije) v zajtrk, solato ali smuti. Tako preprosto povečate vnos omega-3-maščobnih kislin.

· Zelenjava in sadje, bogata z antioksidanti: v obroke vključite borovnice, špinačo, brokoli, jagode in druge, z antioksidanti bogate sestavine. Pripravite smuti s temi sestavinami ali v solate dodajte sveže sadje in zelenjavo.

· Probiotični obroki: poskrbite, da imate v svoji prehrani jogurt, kefir ali fermentirane zelenjavne jedi, kot je kimči. Ti probiotiki bodo pomagali ohranjati ravnovesje črevesne flore.

· Hrana z vitaminom B: v obroke vključite polnozrnate izdelke, stročnice, oreščke in semena. Ovsena kaša z oreščki ali polnozrnat kruh s humusom sta odlična izbira.

· Temna čokolada: v majhnih količinah uživajte temno čokolado kot sladico ali prigrizek. Pazite, da izberete čokolado z visokim odstotkom kakava.

Živila, ki lahko negativno vplivajo na duševno zdravje: omejitev in zmernost sta ključ do dobrega počutja

Nekatera živila lahko tako pozitivno kot tudi negativno vplivajo na duševno zdravje, predvsem zaradi njihovega vpliva na ravnovesje hormonov, energijsko raven in možganske funkcije. Živila, ki lahko slabo vplivajo na duševno zdravje, so:

· Sladkorji in rafinirani ogljikovi hidrati: živila, ki vsebujejo visoke količine dodanega sladkorja in preprostih ogljikovih hidratov, lahko povzročijo nihanje ravni glukoze v krvi, kar vpliva na energijsko raven in razpoloženje.

· Hitra hrana: mastna, visokokalorična hitra hrana je povezana z večjim tveganjem za depresijo in anksioznost. Vsebuje tudi transmaščobe, ki lahko negativno vplivajo na možganske funkcije.

· Čezmerno uživanje alkohola: alkohol lahko vpliva na kemikalije v možganih, kar povzroči nihanje razpoloženja in lahko sčasoma pripelje do resnejših duševnih težav.

· Kofein v presežkih: čeprav zmerna količina kofeina nekaterim ljudem koristi, lahko čezmerno uživanje povzroči nespečnost, povečano tesnobo in druge težave z duševnim zdravjem.

· Visoko procesirana hrana: živila, ki vsebujejo veliko umetnih dodatkov, konzervansov in barvil, lahko povzročijo težave z osredotočanjem in vplivajo na delovanje možganov.

· Čezmerno uživanje soli: pretirano uživanje soli je povezano z večjim tveganjem za depresijo in ima lahko negativne učinke na krvni tlak, kar vpliva na splošno zdravje.

· Pogosto uživanje procesiranih mesnih izdelkov: predelano meso, kot so salame in klobase, vsebuje dodane kemikalije, ki lahko vplivajo na možganske funkcije in so povezane z večjim tveganjem za duševne težave.

Pomembnost raznovrstne prehrane in vpliv življenjskega sloga

Pomembno je, da se odločite za raznovrstno prehrano in preizkušate različne recepte. S tem si boste zagotovili širok spekter hranil, ki podpirajo duševno zdravje. Hkrati se izogibajte presežkom nezdrave hrane, ki bi lahko negativno vplivala na vaše razpoloženje. Ob pravilni prehrani lahko opazite pozitivne spremembe v svojem razpoloženju in splošnem počutju. Seveda so individualne reakcije na hrano lahko različne; kako kdo dojema neko hrano, je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z genetiko, prehranjevalnimi navadami in splošnim zdravstvenim stanjem.

Poleg prehrane ima ključno vlogo pri doseganju duševnega blagostanja tudi življenjski slog. Raznovrstnost v prehrani pa zagotavlja, da telesu nič ne manjka, kar neposredno vpliva na možganske funkcije.

· Uravnotežena prehrana: pomembno je, da se izogibamo skrajnostim in si prizadevamo za uravnoteženo prehrano, ki vsebuje vse potrebne hranilne snovi.

· Hrana kot del samozdravljenja: številni ljudje so začeli prepoznavati moč hrane kot naravnega zdravila za duševne težave. Vključevanje živil, ki spodbujajo proizvodnjo hormonov sreče, lahko deluje kot dopolnilo k tradicionalnim pristopom zdravljenja duševnih bolezni.

· Prehranjevalne rutine in čustveno počutje: redne in uravnotežene prehranjevalne rutine lahko pomagajo stabilizirati raven glukoze v krvi, kar je ključno za ohranjanje energije in razpoloženja. Neurejene prehranjevalne navade, kot je preskakovanje obrokov, lahko vodijo v nihanje razpoloženja in povečajo stres.

· Prehrana in hormonsko ravnovesje: hormoni, kot sta kortizol in adrenalin, se lahko sprožijo ob uživanju nezdrave hrane, bogate s sladkorji. Redno uživanje takšnih živil lahko dolgoročno vpliva na ravnotežje hormonov in poveča tveganje za duševne težave.

· Vpliv alkohola in kofeina: alkohol in čezmerno uživanje kofeina lahko negativno vplivata na spanec in s tem tudi na duševno zdravje. Omejitev uživanja teh snovi in izbira zdravih napitkov, kot je zeleni čaj, lahko pozitivno vpliva na počutje.

Spremembe za dolgoročno dobro počutje

V današnjem svetu, v katerem je stres del vsakodnevnega življenja, je ključno, da si vzamemo čas za razmislek o svojih prehranjevalnih navadah in njihovem vplivu na duševno zdravje. Povezava med prehrano in duševnim zdravjem je nedvomna, zato je bistveno, da zavestno izbiramo živila, ki podpirajo naše dobro počutje. S pravilno prehrano lahko okrepimo svoje razpoloženje, zmanjšamo stres in pripomoremo k dolgoročnemu duševnemu blagostanju. Spremembe v prehrani so lahko majhne, vendar lahko močno vplivajo na naše vsakodnevno življenje in dobro počutje. Zato je vredno nenehno skrbeti za svoje prehranjevalne navade, saj lahko pripomorejo k vzpostavitvi ravnotežja med umom in telesom.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Tara Zupančič greši brez slabe vest
Svet slavnih
Tara Zupančič greši brez slabe vest
naslednji članek
Ključna napaka, ki jo delate pri shranjevanju vina
Kulinarika
Ključna napaka, ki jo delate pri shranjevanju vina
#obraziavenija
obraziavenija