Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kako pravilno narediti jabolčni sok?

4. 10. 2018; 01.00
Avtor: Vesna Meško
jabolčni sok

Še vroč sok nalijte v steklenice in dobro zatesnite. foto: Pixabay

Letošnja jesen je postregla s pravim obiljem jabolk. Imate tudi vi polne gajbice? Priprava jabolčnega soka je odlična ideja. Za vas smo pripravili postopek, kako se izdelave lotiti …

Jabolka najprej preberite, da izločite nezdrave plodove, operite in po potrebi obrežite. Nato se lotite prešanja. Tisti, ki preše oz. mlina za mletje sadja nimajo na voljo, postopek bodisi opravijo pri lokalnem kmetu ali pa se lotijo mletja s pomočjo kuhinjskega mešalnika. V tem primeru je potrebno po miksanju nameniti nekoliko več časa stiskanju, da iz zmletih jabolk dobimo čim več bistrega soka.

Prešanje jabolk foto: Profimedia

Precejanje in segrevanje soka

Sok je sedaj potrebno precediti, da odstranimo morebitno nečistočo. Precedite ga v lonec in se lotite segrevanja do temperature, ki znaša od 80 do 90 stopinj Celzija. Ob dosegu ustrezne temperature kuhajte približno 30 minut in vmes večkrat premešajte. Jabolčno peno, ki bo medtem nastala na površini soka, sproti odstranjujte s penovko.

Ko boste ta del postopka zaključili, lahko sok pripravite za shranjevanje. Ob tem ga je dobro ponovno precediti, da odstranite usedlino in drobce, ki so nastali pri segrevanju.

Kako lahko sok shranimo?

Še vroč sok lahko shranite v sterilizirane steklenice, sod ali posodo iz nerjaveče pločevine. Steklenice takoj zatesnite, v kolikor pa boste sok shranili v sod/posodo z dvojnim - plavajočim pokrovom, je priporočljivo, da mu pred zatesnitvijo dodate parafinsko olje.

Imate letos tudi vi veliko jabolk? Potem pa le naredite jabolčni sok. foto: Pixabay

Postopek polnjenja soka v sod

Za tesnjenje cisterne ali soda s parafinskim oljem najprej počakajte, da temperatura soka nekoliko pade, nato posodo prekrijte s plavajočim pokrovom in v vmesni prostor, ki se nahaja med robom notranje pokrovke in steno posode, vlijte parafinsko olje. V kolikor boste dodali premajhno količino, ga lahko tekom skladiščenja oz. porabe zmanjka na površini, saj se bo med praznjenjem zniževal tudi plavajoči pokrov, olje pa se bo ob tem oprijemalo sten posode. Priporočljivo je, da se na 10 litrov soka dolije 1 dcl parafinskega olja.

Koliko časa je sok uporaben?

Ustrezno pripravljen sok bo za uživanje primeren dobro leto ali več.

Se boste to zimo torej razvajali z domačim jabolčnim sokom?

Se boste to zimo torej razvajali z domačim jabolčnim sokom? foto: Pixabay

prejšnji članek
Zakaj postaja razuševanje neučinkovito?
Zdravje
Zakaj postaja razuševanje neučinkovito?
naslednji članek
Rodila se je v vrečki, zdravniki čakali, da se prebudi
Zdravje
Rodila se je v vrečki, zdravniki čakali, da se prebudi