stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Otroška soba naj bo prostor za raziskovanje

28. 9. 2018; 03.00
Avtor: ARHIV
otroška soba

otroška soba.jpg foto: Dreamstime

Otroška in pozneje mladinska soba je prostor, v katerem otrok preživi precej časa – je prostor za učenje, sprostitev in druženje s prijatelji.

Pri ureditvi otroške sobe za šolarja moramo preudarno izbrati pohištvo in barve, da bomo imeli pri morebitnem poznejšem preurejanju čim manjše stroške.

Pohištvo in oprema

Smiselno je urediti sobo tako, da jo lahko čez nekaj let preuredimo s čim manjšimi stroški. Pohištvo lahko ostane, spremenimo samo dodatke (blazine, zavese, ročaje omar) in barve. Naj bo pohištvo čim bolj trpežno in odporno proti mehanskim poškodbam, tako da bo obstojno in preprosto za vzdrževanje.

Stol

Človeško telo je namenjeno premikanju, zato trpi v dolgotrajnem enakem položaju pri sedenju za delovno ali šolsko mizo. Negativne učinke dolgotrajnega sedenja lahko omilimo z uporabo ergonomskih delovnih stolov, ki so zasnovani tako, da z obliko sedala in naslonjal pomagajo telesu, da ohranja sproščen položaj med sedenjem.

Stol ne sme siliti v prisilno držo, telo se ne sme prilagajati stolu in mizi, temveč obratno. V različnih položajih, ki jih med sedenjem podzavestno spreminjamo, se moramo počutiti sproščeno. Hrbtenica naj bo vzravnana, trebušna votlina pa odprta. Nujno je zibanje stola naprej in nazaj. Tako so mišice v nogah aktivne in spodbujajo krvni obtok. Zato za otroško pisalno mizo »navaden«, po možnosti zložljiv stol za jedilnico ne pride v poštev. Nizka cena se po navadi pozna pri kakovosti materialov in izdelave! Izbira nekakovostnega stola se bo namreč zelo kmalu maščevala z bolečinami v hrbtenici.

miza in stol.jpg foto: ARHIV


Pisalna miza

Pisalne mize imajo lahko že vgrajene predalnike ali odlagalne poličke, večina pa jih je prilagojenih za delo z računalnikom. Vse več jih je višinsko nastavljivih, kar je dobra rešitev, saj otrok raste. Tudi sicer se ljudje razlikujemo po višini in načinu dela. V obdobju otrokove rasti pa je to še bolj izrazito. Na pisalni mizi šolarja bo najbrž tudi računalnik, zato mora biti dovolj velika. Pri izbiri lahko upoštevamo pravila, ki veljajo tudi za delovne prostore odraslih. Idealna miza je dolga 160 centimetrov, široka pa najmanj 80 centimetrov. Zlasti je pomembno, da ni ožja od 80 centimetrov, če bo na njej tudi računalnik.

Police in predalniki

Ob pisalni mizi bo otrok potreboval še nekaj polic, ki jih mora zlahka doseči, in predalnik, v katerega bo pospravil šolske potrebščine.

Primerna osvetlitev 

Na pisalno mizo šolarja spada tudi namizna svetilka, ki bo dobro osvetlila delovno površino. Svetloba mora biti usmerjena na mizo, da se otroku ne bo bleščalo v oči ali ekran računalnika.

otroška soba, barve .jpg

otroška soba, barve .jpg foto: ARHIV

kvalitetno pohištvo.jpg

kvalitetno pohištvo.jpg foto: ARHIV

prejšnji članek
Kam z otrokom za vikend?
Zdravje
Kam z otrokom za vikend?
naslednji članek
Pozabite na sladkarije, rdeče meso in sladke pijače
Zdravje
Pozabite na sladkarije, rdeče meso in sladke pijače