Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Popoln veganski obrok brez glutena

21. 11. 2018; 01.00
Avtor: K.M.
chole biryani

Chole Biryani foto: Promocijski material

Chole biryani riž in čičerka, barvita indijska jed, z značilnimi dišečimi začimbami ...

Sestavine:
100 g čičerke
100 g riža
100 ml vode
2 cela kardamoma
košček cimeta
2 klinčka
sol
žlica olja
žlička cele kumine
večja čebula
pol svežega zelenega čilija
2 stroka česna
košček ingverja
paradižnik
pol žličke kurkume
pol žličke mletega koriandra
pol žličke soli
nekaj nitk žafrana

Birjani se sopari v pečici, v tem poenostavljenem receptu pa to naredimo kar na štedilniku. Posodo pokrijemo z mokro krpo in nato s pokrovom, ki dobro tesni. Tako ostane v posodi sopara, v kateri se jed dokonča.
Čičerka (chole) in riž sta močna beljakovinska kombinacija. Recept je s severa, zato je jed močno in raznovrstno začinjena, poseben okus in barvo ji da žafran. Odlično za hladnejše dni, ko si zaželimo energijsko močnejše hrane.

Čičerko namočimo za vsaj 6 ur in nato skuhamo obvezno brez soli, najlažje in najhitreje v loncu na pritisk. Kardamom potolčemo, da se razpre. Riž skuhamo s celimi kardamomi, koščkom cimeta, soljo in klinčki. Kuhamo le toliko, da riž popije vodo, nato odstavimo in pustimo pokrito. Žafranove nitke namočimo v 3 žlicah vode. Čebulo narežemo na tanke lističe. Na olju hkrati popražimo kumino in čebulo in damo pol čebule iz ponve. V ponev damo pol zelenega čilija, nasekljan česen in ingver, popražimo, dodamo narezan paradižnik in mlete začimbe. Nato gre v ponev odcejena čičerka s 100 mililitri tekočine, v kateri se je kuhala. Premešamo in poravnamo. Na to stresemo riž in ga poravnamo, na vrh damo popečeno čebulo, ki smo jo prihranili, posipamo z lističi mete in enakomerno zalijemo z namočenim žafranom. Zmočimo čist platnen kuhinjski prtiček, z njim pokrijemo posodo in damo čez pokrov. Tako ustvarimo soparo v loncu, podobno kot v pečici. Kuhamo na najnižji možni temperaturi 15 minut, le toliko, da ostane birjani topel.

Recept je povzet po knjigi: Kurkuma in vanilija.

Kurkuma in vanilija foto: Promocijski material

Knjiga Bebe in Hane Splichal o kulinaričnem potovanju po Indiji zajema 72 veganskih receptov, 47 zgodb, 18 krajev in 118 fotografij. Dnevniški zapisi in recepti so zbrani z najinih šestih potovanj po Indiji, od juga proti severu in počez. Večkrat sta se vračali v iste kraje, ki so jima še posebno ljubi. Potovali staa sami, včasih tudi s prijatelji ... Originalne recepte, večinoma vegetarijanske, staa v domači kuhinji spremenili v veganske in pri tem uporabljali le ekološke sestavine.

Kurkuma in vanilija foto: Promocijski material

prejšnji članek
Kaj se skriva v mojem čaju?
Kulinarika
Kaj se skriva v mojem čaju?
naslednji članek
Jan Golja postal očka!
Zdravje
Jan Golja postal očka!