EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

rešilec Svet24.si

V Mariboru odjeknila eksplozija, poškodovana ena ...

Mitja Okorn Svet24.si

Avtor dokumentarca o covidnih bolnikih "v šoku"

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

Natalija Bratkovič Odkrito.si

Natalija Bratkovič priznava: Ni enostavno stati v...

iztok cop luka spik m24 Ekipa24.si

Neee! Je to res on? Nekdanji slovenski šampion je...

Je to popolna velikonočna šunka?
| R. K.

Je to popolna velikonočna šunka?

šunka v testu, osebni arhiv

Kuhana ali pečena? Gola ali v testu? Pri šunki, ki jo tradicionalno postrežemo za veliko noč, je več možnosti za pripravo. Nekateri še vedno prisegajo na kuhano šunko, ki jo zaužijejo zgolj s hrenom, drugi gredo korak naprej ter jo spečejo v pečici in z okusnim premazom poskrbijo za slastno skorjico. Tretji pa imajo najraje šunko v kruhovem testu, kjer resnično ohrani vso sočnost. Dva recepta za druge in dva za tretje sladokusce bosta zadovoljila vse okuse.

Tradicionalna šunka v testu

Sestavine:

1 kg prekajene šunke

600 g bele moke

20 g kvasa

1/2 žličke soli

ščepec sladkorja

3 dl mlačne vode

gorčica, kumina, česen 

jajce


Priprava: 
1. Šunko skuhamo v vodi in jo osušimo. Nato pripravimo kvasec, in sicer tako, da kvas zdrobimo in ga prelijemo z decilitrom mlačne vode, dodamo sladkor in pustimo na toplem vzhajati približno 20 minut.

1.     Ko je kvasec pripravljen, iz moke, kvasa in vode zamesimo testo in ga pustimo vzhajati približno eno uro. Ne solimo!

2.     Vzhajano testo razvaljamo. Preden ga ovijemo okoli šunke, jo  premažemo z gorčico in potresemo s kumino in česnom.

3.     Šunko v testu premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo v pečici na 200 stopinjah približno eno uro.

Pečena šunka s portovcem

Sestavine:

4 kg kuhane šunke

300 ml portskega vina

300 ml pomarančnega soka

130 g rjavega sladkorja

240 ml sojine omake

8 nageljnovih žbic

3 žlice poprovih zrn

2 limoni

Priprava:

1.     V posodo vlijemo portovec, pomarančni sok, sladkor, sojino omako, nageljnove žbice in poper, ki smo ga prej strli (damo ga v plastično vrečko in zapeljemo čez z valjarjem). Zavremo in počasi kuhljamo 45 minut, da se količina tekočine razpolovi.

2.     Šunko zavijemo v folijo in jo postavimo v pekač. Pečemo poldrugo uro na 135 stopinjah, potem odstranimo folijo in zvišamo temperaturo na 165 stopinj ter pečemo še eno uro. Potem šunko namažemo z glazuro, pečemo 15 minut, namažemo, pečemo še 15 minut. 

3.     Šunko vzamemo iz pečice in jo še enkrat namažemo z glazuro ter natremo z nastrgano limonino lupino.

Pečena šunka z medeno glazuro

Potrebujemo:

2 kg gnjati

125 ml medu

250 ml pomarančnega soka

35 ml sojine omake

35 ml marelične marmelade

ščepec muškatnega oreščka

ščepec mletih nageljnovih žbic

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Na plitek pekač položimo meso. Vse druge sestavine zmešamo za glazuro v skledi.
2. Po pol ure peke prelijemo šunko z glazuro in pečemo naprej. Šunka bo pečena po približno dveh urah.