Kulinarika
 

Je to najboljša špargljeva juha?

6. 6. 2021; 13.00
Avtor: AK
Špargljeva juha

Špargljeva juha foto: Profimedia

Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Najprej so bili znani kot zdravilna rastlina, danes pa jih cenimo kot odlično vrtnino, bogato s kalcijem, magnezijem in cinkom ter vitamini A, C in E. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, ki jih prinaša uživanje špargljev, veljajo tudi za odličen naravni afrodiziak.

Sestavine za 4 osebe:



1,5 kg zelenih špargljev

sol in beli poper

ščep sladkorja

1 žlica jedilnega škroba

100 g kisle smetane

2 žlici drobno narezanega kopra

1/2 l zelenjavne juhe

Priprava:
Šparglje temeljito operemo in jim odrežemo trše olesenele dele. Približno 5 cm dolge vršičke špargljev odrežemo in spravimo. Preostale šparglje zrežemo na majhne koščke in jih skupaj s sladkorjem in soljo damo v lonec, prilijemo vodo, a le toliko, da so šparglji pokriti. Pokrite kuhamo 15 minut.

Zelenjavno juho zavremo, damo vanjo špargljeve vršičke in jih 8 minut pokrite kuhamo. Koščke špargljev z vodo, v kateri so se kuhali, sesekljamo s paličnim mešalnikom v kašo. Špargljeve vršičke odcedimo, zelenjavno juho pa prilijemo k špargljevi kaši. Juho po potrebi solimo in popramo. Jedilni škrob zmešamo z mrzlo vodo in z njim zgostimo juho ter jo oplemenitimo s kislo smetano. Špargljeve vršičke damo v juho in vse skupaj še enkrat hitro segrejemo. Preden juho ponudimo, jo potresemo z narezanim koprom.

prejšnji članek
Poznate učinek črne kumine?
Zdravje
Poznate učinek črne kumine?
naslednji članek
Nives Orešnik telefon zamenjala za čopič
Svet slavnih
Nives Orešnik telefon zamenjala za čopič

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.