Kulinarika
 

Je to najboljša špargljeva juha?

6. 6. 2021; 13.00
Avtor: AK
Špargljeva juha

Špargljeva juha foto: Profimedia

Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Najprej so bili znani kot zdravilna rastlina, danes pa jih cenimo kot odlično vrtnino, bogato s kalcijem, magnezijem in cinkom ter vitamini A, C in E. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, ki jih prinaša uživanje špargljev, veljajo tudi za odličen naravni afrodiziak.

Sestavine za 4 osebe:



1,5 kg zelenih špargljev

sol in beli poper

ščep sladkorja

1 žlica jedilnega škroba

100 g kisle smetane

2 žlici drobno narezanega kopra

1/2 l zelenjavne juhe

Priprava:
Šparglje temeljito operemo in jim odrežemo trše olesenele dele. Približno 5 cm dolge vršičke špargljev odrežemo in spravimo. Preostale šparglje zrežemo na majhne koščke in jih skupaj s sladkorjem in soljo damo v lonec, prilijemo vodo, a le toliko, da so šparglji pokriti. Pokrite kuhamo 15 minut.

Zelenjavno juho zavremo, damo vanjo špargljeve vršičke in jih 8 minut pokrite kuhamo. Koščke špargljev z vodo, v kateri so se kuhali, sesekljamo s paličnim mešalnikom v kašo. Špargljeve vršičke odcedimo, zelenjavno juho pa prilijemo k špargljevi kaši. Juho po potrebi solimo in popramo. Jedilni škrob zmešamo z mrzlo vodo in z njim zgostimo juho ter jo oplemenitimo s kislo smetano. Špargljeve vršičke damo v juho in vse skupaj še enkrat hitro segrejemo. Preden juho ponudimo, jo potresemo z narezanim koprom.

prejšnji članek
Poznate učinek črne kumine?
Zdravje
Poznate učinek črne kumine?
naslednji članek
Nives Orešnik telefon zamenjala za čopič
Svet slavnih
Nives Orešnik telefon zamenjala za čopič
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.