GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Šparglji - jih lahko posadimo na domačem vrtu?

25. 4. 2023; 01.00
Avtor: Z.F./Novice Svet24
šparglji

Šparglji so znani so po svojem diuretičnem učinku. Pospešujejo odvajanje in še nekaj ur po njihovem uživanju ima urin močan vonj. foto: Profimedia

Šparglji namreč obožujejo rahla in rodovitna tla. Praviloma jim na vrtu izberemo stalno mesto, ki ga vsako leto dobro gnojimo. Odlično rastejo skupaj z jagodami, prav tako pa tudi z motovilcem ali špinačo.

Več kot odlična, predvsem pa zdrava prva spomladanska zelenjava so tudi šparglji ali beluši. Pri nas so izredno priljubljeni, saj imajo številne ugodne vplive na telo. Poleg tega da imajo diuretični učinek, so znani tudi po svojih razstrupljevalnih lastnostih. Pa jih sploh lahko posadimo na domačem vrtu?

Seveda, šparglje lahko gojimo na domačem vrtu, ne glede na to, iz katerega konca Slovenije prihajate. Čez zimo jim boste morali le v nekoliko višjih legah zagotoviti zadostno zastirko. Sicer pa naj vam povemo, da gre za zelenjavo, ki ne potrebuje veliko nege, le nekoliko potrpežljivosti. Prva tri leta bodo šparglji od vas zahtevali predvsem vztrajnost, saj navadno v tem času ne poganjajo, temveč utrjujejo koreninski sistem. Pa še tole dilemo odpravimo na začetku: kdaj šparglji in kdaj beluši? Če režemo poganjke, ki rastejo na svetlobi, vzgajamo šparglje, če pa režemo odstrte poganjke, govorimo o beluših.

Kdaj in kako saditi?

Najpreprosteje bomo šparglje vzgojili iz korenov triletnih rastlin, ki jih na trajno mesto posadimo marca ali aprila. Korenike sadimo v vrste, z razmakom do 50 centimetrov, razdalja med vrstami pa mora biti do 30 centimetrov. Pri presajanju smo pozorni, da so brstiči obrnjeni navzgor. Potrebujejo očiščena tla, ki jih zastremo z 10 centimetrov debelo kompostno zastirko in zalijemo. Šparglji namreč obožujejo rahla in rodovitna tla. Praviloma jim na vrtu izberemo stalno mesto, ki ga vsako leto dobro gnojimo. Odlično rastejo skupaj z jagodami, prav tako pa tudi z motovilcem ali špinačo.

Prvi šparglji bodo obrodili šele po od dveh do treh letih, so trajnica, ki je nepogrešljiva na vrtu. foto: Profimedia

Vzgoja belušev nekoliko drugačna

Potem ko smo šparglje posadili, pridno skrbimo za gredico, odstranjujemo plevel, vztrajno dodajamo kompostno zastirko, predvsem takrat, kadar želimo vzgojiti beluše. Ne pozabimo, da so beluši zgolj mladi poganjki, ki rastejo skriti pod substratom, zaradi česar tudi simbolna bela barva. A v tem primeru vam priporočamo tudi do 20 centimetrov substratne površine, medtem ko za vzgojo špargljev, kot že omenjeno, zadostuje 10 centimetrov. Tisti poganjki, ki jih ne boste odbrali, bodo razvili zeleno pirje, ki v jeseni porumeni. Ko se posuši, stebla porežemo do tal in jih znova dobro zastremo s kompostom ali slamo.

šparglji foto: Profimedia

Odbiranje

Šparglje bomo prvič nabirali dve leti po sajenju korenik in tri leta po sajenju sadik. Praviloma jih začnemo pobirati konec aprila oziroma v mesecu maju. Takrat pobiramo poganjke, velike do 30 centimetrov. Ne poberemo vsega, nekaj stebel rastlini pustimo, da jih razvije do popolne rasti, tako utrdi korenine in poveča svojo rodnost.

prejšnji članek
Nika Zorjan tega s sestro ni še nikoli naredila
Svet slavnih
Nika Zorjan tega s sestro ni še nikoli naredila
naslednji članek
Meghan Markle zavrnila možev poljub
Svet slavnih
Meghan Markle zavrnila možev poljub