Kulinarika
 

Zakaj so vlaknine pomembne?

20. 4. 2023; 13.00
Avtor: V.S.
Korenje in krompir

Korenje in krompir foto: Profimedia

Povprečen odrasel bi morala na dan zaužiti približno 30 g prehranskih vlaknin.

Vlaknine so nepogrešljive za dobro prebavo in splošno dobro počutje. Vlaknin naše telo ne more prebaviti, zato sO brez kalorične vrednosti. Nahajajo se samo v živilih rastlinskega izvora. Delimo jih na topne in netopne. Topne vlaknine so topne v vodi, v našem črevesju tvorijo gel, ki naredi črevesno vsebino bolj viskozno. Same vlaknine pa so tudi hrana različnim črevesnim bakterijam. Hrana bogata z vlakninami nas nasiti za dlje časa in povzroči manjši dvig krvnega sladkorja.

Vsebnost vlaknin v rastlinah se razlikuje; srednje velika hruška ali polovica avokada ima 6 g vlaknin, povprečno pa sadje vsebuje približno 3 g vlaknin na 100 g sadeža. Bogata z vlakninami so tudi nepredelana oz. polnozrnata žita (približno 10 g/100 g), stročnice (4-8 g/100 g kuhanih), listnata zelenjava (2,5-3,5 g/100 g).

prejšnji članek
Alkoholni kis koristen tudi na vrtu in pri kosmatincih
Zdravje
Alkoholni kis koristen tudi na vrtu in pri kosmatincih
naslednji članek
Vreme z Natašo in Mikom: Kako sta vam všeč v novi vlogi?
Resničnostni šovi
Vreme z Natašo in Mikom: Kako sta vam všeč v novi vlogi?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.