mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Artičoke pomagajo zniževati holesterol v krvi

19. 4. 2023; 01.00
Avtor: Revija Liza Maja
prerezana artičoka

prerezana artičoka foto: Dreamstime

Artičoke izvirajo iz Afrike, kot zelenjavo pa so jih uživali že stari Rimljani, ki so jim poleg zdravilnih pripisovali tudi afrodizične učinke.

Ima nizko energijsko vrednost, saj 250 gramov kuhane artičoke dá le 20 kilokalorij. Vsebuje še približno 50 mikrogramov folne kisline, pol miligrama železa, miligram niacina, 330 miligramov kalija in pol miligrama cinka.

Listi artičoke vsebujejo veliko organskih in fenolnih kislin, zlasti grenki aromatični cinarin. Poleg njega pa seskviterpenske laktone (grenčine, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov), flavonoide, kalijeve soli, provitamin A in številne encime.

artičoka foto: Profimedia

Artičokini pripravki varujejo in spodbujajo delovanje jeter, žolča in prebavil. Tako kot vse trpke vrste zelenjave tudi artičoka povečuje izločanje žolča, raziskave pa so pokazale, da olajša z jetri povezane bolečine v trebuhu. Nemški znanstveniki so namreč leta 2001 ugotovili, da flavonoidi v njenih listih spodbujajo pretok žolča in pospešujejo obnavljanje jetrnih celic.

Artičoka pomaga zniževati holesterol v krvi. Leta 2002 so japonski raziskovalci potrdili starejše izsledke nemških raziskovalcev, da izvlečki iz listov - seskviterpenski laktoni pomagajo zniževati vrednost holesterola v krvi. Tradicionalno jo uporabljajo kot diuretik. Flavonoidi ob pomoči kislin in kalijevih soli delujejo kot diuretiki in blažijo težave z ledvicami. Koristna je za sladkorne bolnike. Že v preteklosti so artičoke priporočali sladkornim bolnikom. Vsebujejo namreč inulin, neprebavljivo obliko škroba, ki omeji dvig krvnega sladkorja po obroku.

Sveže artičoke uživamo večinoma kuhane, z raznimi omakami, v katere pomakamo liste. Cvetove lahko tudi polnimo ali pečemo. Mesnato dno mladih artičok vlagamo v kis ali pa jih ocvremo.

Artičoka

Artičoka foto: Profimedia

prejšnji članek
Domača zdravila za odpravljanje modric
Zdravje
Domača zdravila za odpravljanje modric
naslednji članek
Tako preprosto v življenju uživa igralka Vesna Jevnikar
Svet slavnih
Tako preprosto v življenju uživa igralka Vesna Jevnikar
#obraziavenija
obraziavenija