pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Alkoholni kis koristen tudi na vrtu in pri kosmatincih

20. 4. 2023; 02.00
Avtor: Mare Koren
kis kot čistilo

/ foto: Profimedia

Kis je osnovna sestavina vsake kuhinje, čistilo vsake gospodinje in rešitev številnih težav. V nadaljevanju razkrivamo, kako koristen je tudi na vrtu in pri kosmatincih.

Kis spada med živila in v skupino eko čistil. Pri naslednjih pripravkih je mišljen nekoliko močnejši kis, ki ga na trgovinskih policah najdete pod oznako kis za vlaganje. Tokrat se izognimo uporabi v kuhinji, saj že vemo, da je odličen za čiščenje bakra, tal in stekla; uporabimo ga lahko tudi na vrtu in pri nekaterih drugih opravilih, kjer je prav tako dobrodošel.

S kisom nad plevel in travo med tlakovci

Če se nikakor ne morete rešiti plevela, ki se grdo razrašča po vaših gredicah, preizkusite naslednji trik. V pršilko zmešajte kis in vodo v razmerju 70:30, dobro premešajte in popršite po plevelu. Ponavljajte, dokler ne bo mešanica trdovratnega plevela v celoti uničila. Z enako raztopino popršite travo med tlakovci in se je za zmeraj znebite.

Neprijatelj živali

/ foto: Dreamstime

Psi, sploh tisti, ki večino časa preživijo zunaj in raziskujejo okolico ter se valjajo v blatu, hitro dobijo neprijeten vonj. Ne zapravljajte denarja za drage šampone, temveč kužka popršite z mešanico vode in kisa (razmerje naj bo 50:50) ter ga obrišite z brisačo. Enako mešanico lahko uporabimo pri čiščenju srbečih pasjih uhljev. Notranjost ušes ljubljenčku očistimo z mehko krpo, ki smo jo namočili v mešanico. Lahko si pomagamo tudi z vatirano palčko, vendar nikar pregloboko! In če na pse kis vpliva blagodejno in osvežujoče, so mačke tiste, ki ga ne marajo. Zato prostor, kjer ne želite, da se potikajo in ga zaznamujejo mačke, popršite s kisom.

Povečajte kislost tal

Določene rastline za zdravo in uspešno rast potrebujejo bolj kislo prst kot druge. Mednje spadajo rododendroni, gardenije, azaleje … Pripravite domače gnojilo in jih spodbudite v rasti; potrebujete 120 mililitrov kisa, ki ga vmešate v 3,75 litra vode. S pripravkom rastline zalivajte enkrat na teden.

prejšnji članek
Kako premagati strah?
Zdravje
Kako premagati strah?
naslednji članek
Zakaj so vlaknine pomembne?
Kulinarika
Zakaj so vlaknine pomembne?