pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Eva se je zbudila tri dni po operaciji

18. 4. 2023; 05.00
Avtor: STA / V.M.
Eva

Eva je oči je odprla nasmejana in zelo dobre volje. foto: Društvo Viljem Julijan

Deklica Eva, za katero so v Društvu Viljem Julijan zbirali potrebna sredstva za operacijo v ZDA, je prejšnji teden uspešno prestala zahteven poseg.

Štiriletna Eva ima hudo in zelo redko genetsko bolezen, hipomielinizacijsko levkodistrofijo tipa 9, ki prizadene možgane. Konec prejšnjega tedna je v St. Louis Children's Hospital v ZDA uspešno prestala posebno in zahtevno nevrokirurško operacijo, ki je trajala skoraj sedem ur, s katero so ji kirurgi sprostili napetost v nogah in tako omogočili, da bo lahko v prihodnosti začela samostojno hoditi, so sporočili z Društva Viljem Julijan.

Vrtoglava cena operacije

Ker je operacija samoplačniška, so v Društvu Viljem Julijan za Evo lani decembra začeli zbiralno akcijo, s katero so uspeli zbrati 129.341 evrov, kar zadostuje za operacijo in potrebne terapije po njej. Del zbranih sredstev, okoli 18.400 evrov, so namenili tudi drugim otrokom z redkimi boleznimi.

Eva odprla oči tretji dan po operaciji



"Eva se je tretji dan po operaciji končno zbudila. Nasmejana in zelo dobre volje je odprla oči, pri čemer je komaj čakala, da gre iz postelje. In kar je najpomembnejše, operacija je odlično uspela," je sporočila njena mama Maja Lesjak, ki se je ob tem skupaj s predsednikom Društva Viljem Julijan Nejcom Jelenom vsem donatorjem še enkrat zahvalila.

Še ena operacija, nato zahtevno okrevanje

Eva bo sedaj še mesec dni v ZDA. Ta teden bo imela še dodatno manjšo operacijo na levi nogi. Sedaj je pred njo še zahtevno okrevanje, v sklopu katerega ima tudi redne vsakodnevne intenzivne fizioterapije, s katerimi bo trenirala svoje noge, da bo lahko čim prej samostojno zakorakala, so še sporočili iz društva.

Akcija za Karolino

V Društvu Viljem Julijan ob tem opozarjajo tudi na akcijo, s katero trenutno zbirajo sredstva za razvoj zdravila za hudo bolno štiriletno deklico Karolino, ki trpi za sindromom Cockayne tipa B. Za Karolino so v dobrem mesecu dni zbrali že okoli 600.000 evrov, za razvoj genskega zdravljenja pa morajo zbrati dva milijona evrov.



Za Karolino lahko prispevate SMS s ključno besedo KAROLINA5 ali KAROLINA10 na 1919 ali nakazilo donacije na TRR Društva Viljem Julijan SI56 0400 0027 7357 570, sklic SI00 111888, namen "Za Karolino".

Karolina foto: Društvo Viljem Julijan

prejšnji članek
Kaj se dogaja v družini Maje Prašnikar?
Svet slavnih
Kaj se dogaja v družini Maje Prašnikar?
naslednji članek
Učinkovita rešitev pri spopadanju s sezonskimi alergijami
Zdravje
Učinkovita rešitev pri spopadanju s sezonskimi alergijami