čips foto: dreamstime
Kadar se aktivira hipotalamično-hipofizno-nadledvična (HHA) os, naše nadledvične žleze izločajo hormone, ki vodijo do povišanega kortizola in zniževanja inzulina. Kortizol nato sprošča sladkor in maščobo iz celic v krvni obtok, zato možgani dobijo sporočilo, da so celice izčrpane in da za nadomestilo potrebujemo več goriva.
To lahko pojasni tudi, zakaj nam v stresnem obdobju prija predvsem sladka ali slana hrana: ogljikovi hidrati in sladkor priskrbijo hiter vnos energije, ki napolni celice. Kadar jemo kaj zelo okusnega, se v nas sprošča tudi endorfin – hormon, katerega naloga je pomoč pri obvladovanju stresa.
Torej nas hrana ne samo fizično opremi z dodatno energijo, ampak se lahko tudi duševno v resnici počutimo mirnejše ali srečnejše. Hrana lahko začasno zmanjša občutek stresa, strahu ali drugih čustvenih stanj, ki v tistem trenutku delujejo na višjo potenco, saj se mora telo sprostiti, da jo lahko prebavlja. Fiziološko tako že sam proces hranjenja in prebavljanja na nas deluje sproščujoče, še posebno kadar jemo kaj okusnega ali zanimivega.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.