ČAJI foto: dreamstime
Skrivnost njegovega pripravljanja je v pravilni izbiri in količini čaja, uporabi vroče mehke vode in prej ogretega čajnika iz keramike ali porcelana. Pravi čaj mora biti močan, zato za vsako osebo vzamemo polno čajno žličko čaja ter dodamo eno za čajnik. Čajne lističe ali filtrirno vrečko prelijemo z vročo vodo ter pustimo nekaj časa, da se oblikujeta prijetna aroma in žlahten okus. Po minuti do dveh začne na organizem spodbujevalno delovati tein (kofein), po treh do petih minutah pa pomirjevalno deluje tanin. Od želje posameznika je odvisen način priprave čaja.
Čaj z različnimi dodadki vedno ponudimo v skodelicah iz porcelana, keramike ali stekla. Znani so zeliščni, sadni in poživljajoči zeleni ter črni čaj v filter vrečkah ali brez. Čim mlajši so listi čaja, tem boljši sta aroma in kakovost čaja. Čajni lističi vsebujejo malo beljakovin in ogljikovih hidratov in nič soli. Vsebujejo pa vitamine C, E, B1 in B2, od mineralov pa največ fluora, ki vpliva na trdnost zobne sklenine. Na prijetno aromo in osvežujoč okus različnih vrst čaja vplivajo poleg številnih sestavin tudi različna eterična olja. V primerjavi s pitjem kave je učinek čaja na telo počasnejši, zato pa so njegovi učinki daljši. Ugodno vpliva na kri, vid, izboljša spomin, koncentracijo ter deluje sproščujoče.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.