pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Krofini - dve vrsti peciva v enem

19. 2. 2023; 01.00
Avtor: Revija Zarja
krofini
Ker so preprosti, okusni in jih lahko pripravimo na veliko načinov, se njihov zmagoslavni pohod po vsem svetu nadaljuje.

Kako so pravzaprav krofini nastali? Kot pove že ime, s križanjem dveh vrst peciva, francoskih rogljičkov oziroma croissantov in mafinov, vsako pecivo je prispevalo pol imena njunega potomca. Podobnost s prednikoma je očitna: po rogljičkih je krofin podedoval hrustljavo masleno testo v tankih plasteh, po mafinu pa okroglo obliko, zvito v igrivo kupolo.

Privoščimo si še eno od različic: maslu, s katerim namažemo testo, lahko dodamo cimet ali pa že pečene krofine odrežemo tik pod vrhom ter jih nadevamo s katero od krem ali z marmelado. Ko jih potresemo še s sladkorjem v prahu, so res čisto nekaj posebnega.

Sestavine: 500 g moke, 250 ml mleka, 200 g masla, 60 g sladkorja, žlička vaniljeve arome, 15 g medu, 7 g suhega kvasa, 1 žlička soli, sladkor v prahu za posip.

Priprava:

  1. V mleku raztopimo med in suhi kvas ter počakamo 15 minut, da kvas začne vzhajati. Medtem v skledo presejemo moko, ji dodamo sladkor, 100 g raztopljenega masla, mleko s kvasom, vaniljevo aromo in sol, ki jo pred tem raztopimo v vodi.
  2. Zamesimo gladko testo, ga dobro pregnetemo in pustimo, da v pokriti posodi vzhaja do 2 uri. Še enkrat ga pregnetemo, nato pa razdelimo na 12 delov. Vsak kos razvaljamo zelo na tanko v dolg trak, širok od 10 do 15 centimetrov.
  3. Trak po vsej dolžini premažemo s preostalim zmehčanim maslom in ga zvijemo v cigari podoben zvitek. Vsakega prerežemo vzdolžno, polovici zvijemo v polža in položimo v modelček za mafine.
  4. Krofini naj vzhajajo še eno uro v toplem prostoru, pokriti s krpo. Nato jih pri temperaturi 180 stopinj pečemo od 25 do 30 minut, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem.
prejšnji članek
Orgazem izboljšuje počutje, privoščite si ga!
Odnosi
Orgazem izboljšuje počutje, privoščite si ga!
naslednji članek
Jure Ivanušič o življenju z Drnovškovo hčerjo
Svet slavnih
Jure Ivanušič o življenju z Drnovškovo hčerjo
#nasazenazenska
nasazenazenska