BRESKOVA MARMELADA Z BELO ČOKOLADO foto: dreamstime
Da bi pripravili kar najboljšo marmelado, smo vam v nadaljevanju pripravili nekaj preprostih nasvetov, ki jih je dobro upoštevati, saj boste le tako zadovoljni s končnim izdelkom. Prav tako bo ta primerno shranjen počakal do prihodnjega leta.
Sveže in lepo sadje
Živila, ki jih bomo uporabili za pripravo marmelade ali kompota pa tudi sicer za shranjevanje čez zimo ali še dlje, morajo biti sveža. Pomembno je tudi, da so čista in kakovostna, saj boste le tako preprečili, da bi se na ozimnici pojavili znaki plesni oziroma da vam ozimnica ne bo zavrela. Prav tako je pri odbiranju in izbiri sadja pomembno, da sadeži niso prezreli. Prezrelo sadje vsebuje premalo pektina, ki je naravno sredstvo za zgoščevanje in se večinoma nahaja v lupinah ter ob plodišču. Sadeže prav tako zmeraj dobro pregledamo, in v kolikor vsebujejo začetke gnilobe, jih previdno odstranimo.
Ne zmanjšujte sladkorja
Marmelade vsebujejo precej sladkorja, a z razlogom. Količina sladkorja je običajno pogojena z vrsto sadja. Če marmelade pripravljamo po receptih svojih babic, ti narekujejo razmerje 1 : 1, torej na kilogram sadja kilogram sladkorja. Sladkor ima namreč vlogo konzervansa in poskrbi, da se marmelada ne pokvari, zato vam svetujemo, da pravilo upoštevate in količine sladkorja ne spreminjate. V kolikor boste za pripravo uporabili želirni sladkor, ki vsebuje tudi pektin in citronsko kislino za spodbujanje zgoščevanja, bo količina precej manjša, prav tako se bo marmelada kuhala krajši čas. V tem primeru upoštevajte navodila, ki so navedena na embalaži želirnega sladkorja.
Čistoča igra poglavitno vlogo
Res je, čistoča je pri pripravi izjemno pomembna. Kozarci in pokrovčki za shranjevanje morajo biti skrbno oprani in nepoškodovani, prav tako sterilizirani. To naredimo tako, da kozarce za 25 minut potisnemo v pečico, ki jo ogrejemo na 100 stopinj Celzija. Čisti morajo biti tudi ostali pripomočki pri pripravi, zato je pomembno, da jih pred pripravo skrbno operemo in osušimo.
Prava posoda
Najboljša je nizka, a široka posoda iz nerjavne kovine. Visoki lonci niso uporabni, saj se sadna kaša segreva dlje in neenakomerno.
Pribor
Pri pripravi marmelad uporabljajte kuhalnice, namenjene zgolj marmeladi. Tako boste preprečili nesreče in slabo voljo pri pripravi.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.