stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Tako koristno lahko porabite kavno usedlino

23. 8. 2023; 03.00
Avtor: Z.F.
kavna usedlina

Na vrtu boste s kavno usedlino pregnali polže, gosenice in mravlje. foto: Dreamstime

Koliko kave ste spili danes? Skodelico, dve? In kaj ste naredili s kavno usedlino? Najverjetneje zavrgli. Nikar, saj jo je mogoče uporabiti na veliko koristnih načinov.

Vse pogosteje pozabljamo, da imajo lahko stvari tudi večstranski učinek, taka je na primer kavna usedlina. Uporabimo jo lahko na veliko koristnih načinov; nepogrešljiva je v gospodinjstvu, na vrtu, služi pa tudi za pripravo kozmetičnih izdelkov.

Odpravite neprijeten vonj

Star trik, na katerega pa pogosto pozabimo. Kavna usedlina bo hitro opravila z neprijetnim vonjem. Stresite jo v kozarec in tega postavite na mesto, kjer se želite znebiti neprijetnega vonja. Naj bo to omara s čevlji, hladilnik, koš z biološkimi odpadki – povsod bo prišla prav in svoje delo več kot odlično opravila.

kavna usedlina foto: Dreamstime

Odstranite praske

Tudi vi nesrečno pogledujete na praske, ki so nastale na lesenem pohištvu? Imamo preprosto rešitev. Potrebujemo tretjino skodelice kavne usedline, tretjino kisa in tretjino tople vode. Dobro premešamo in pustimo stati slabo uro. Nato mešanico nanesemo na mehko krpo in nežno vtremo v poškodovano površino. Če gre za manjše praske, si lahko pomagamo s čopičem ali vatirano palčko za ušesa. Na svetlih površinah pustimo delovati le nekaj minut, dokler ne dosežemo želenega odtenka, na temnih nekoliko dlje. Mešanica ni primerna za barvane lesene površine.

Nežen piling

Kavna usedlina je odlična rešitev tudi za nežen piling obraza in rok. Nekaj usedline nanesite na obraz in s krožnimi gibi nežno masirajte svojo kožo. Nato izperite z obilico tople vode. Drobna zrnca bodo odstranila odmrlo kožo in koži povrnila sijaj. Trik lahko uporabite tudi za piling rok. Kava pa pomaga tudi pri odpravljanju neprijetnih vonjav iz kuhinje, če ste pripravljali ribe, sekljali česen ali čebulo in podobno.

... foto: Shutterstock

Čistilo za posodo

Kavna usedlina je idealno sredstvo za zažgane ponve, lonce in pekače. Usedlino dajte v ponev ali lonec, prilijte vročo vodo in pustite delovati čez noč. Kisline in drobna zrna bodo privzdignili umazanijo ter poskrbeli, da bo vaša posoda kot nova. Trik lahko uporabite tudi za loščenje posode iz nerjavečega jekla.

kavna usedlina na vrtu foto: Dreamstime

prejšnji članek
Tereza Kesovija pristala v bolnišnici, oboževalci zaskrbljeni
Svet slavnih
Tereza Kesovija pristala v bolnišnici, oboževalci zaskrbljeni
naslednji članek
Simptomi, ki lahko kažejo na sončarico
Zdravje
Simptomi, ki lahko kažejo na sončarico