galeta foto: profimedia LIZA MAJA
Domača pica za zajtrk
Sestavine za 4 porcije:
1 čebula
olivno olje
400 g paradižnika iz konzerve
2 stroka česna
sol, poper
ščepec sladkorja
50 g mlade špinače
1 zavitek testa za pico
100 g narezane slanine
100 g rikote
3 jajca
Priprava:
1. Čebulo drobno sesekljajte in pražite na olivnem olju približno 5 minut, nato dodajte paradižnik in strt česen. Solite, sladkajte in segrejte na majhnem ognju.
2. Mlado špinačo za minuto potopite v vrelo vodo, odcedite in odstavite. Testo razvaljajte na pomokani površini in ga nato s prsti še malo raztegnite.
3. Testo namažite s paradižnikovo mešanico, nanj razporedite rezine slanine in rikote ter dodajte špinačo. Nato na pico ubijte jajca, pokapljajte z olivnim oljem, solite in poprajte.
4. Pico pecite v predhodno ogreti pečici na 250 °C približno 15 minut do zlatorjave barve. Pečeno pico vzemite iz pečice in jo narežite na kose. Postrezite.
Solata z jagodami, grenivko, kozjim sirom in oreščki
Sestavine:
100 g jagod
2 rdeči grenivki
100 g grozdja
50 g orehov
60 g mešanice listne solate
Za preliv:
3 žlice javorovega sirupa
6 žlic olivnega olja
sok 1 pomaranče
100 g kozjega sira
Priprava:
1. Jagode očistite in narežite na rezine. Grenivko narežite na koščke, grozdje prepolovite.
2. Na suhi ponvi prepražite orehe. Solato operite in odcedite.
3. Sestavine za preliv dajte v globljo posodo in s potopnim mešalnikom zmešajte v gosto maso.
4. Nato na krožnik dajte solato, potresite z narezanim sadjem, praženimi oreščki, kozjim sirom in na koncu prelijte s prelivom.
Pečen losos s spomladansko krompirjevo solato
Sestavine za 4 porcije:
500 g krompirja
sol
1 rdeča čebula
2 žlici belega vinskega kisa
3 žlice medu
poper
4 žlice grobe gorčice
40 g rukole
800 g fileja lososa
Priprava:
1. Neolupljen krompir skuhajte v slani vodi, nato ga odcedite in ohladite. Rdečo čebulo olupite in narežite na kolobarje.
2. Čebulo dajte v skledo, dodajte vinski kis in med ter pretlačite. Solite, poprajte in dodajte gorčico. Krompir narežite na manjše koščke in ga dodajte čebuli.
3. Premešajte, pokrijte in pustite počivati pri sobni temperaturi. Rukolo operite in odcedite. V ponev kanite malo olivnega olja in segrejte.
4. V ponvi prepražite lososa. Nato ga prestavite v pečico in pecite pri 190 °C približno 12 minut. Pred serviranjem solato okrasite z rukolo in postrezite s pečenim lososom.
Lyonska solata s poširanim jajcem
Sestavine za 4 porcije:
Za preliv:
2 šalotki
2 vejici drobnjaka
2 žlici vinskega kisa
2 žlici dijonske gorčice
6 žlic olivnega olja
sol in poper
Za solato:
100 g mešane solate
2 šalotki
100 g slanine
4 rezine kruha
5 žlic olivnega olja
4 stroki česna
4 žlice kisa
4 jajca
Priprava:
1. Šalotko in drobnjak narežite na drobno, dajte v skledo, dodajte vinski kis, dijonsko gorčico in premešajte. Na koncu dodajte še olivno olje. Solite in poprajte.
2. Solato operite in odcedite. Olupljeno šalotko narežite na rezine in slanino na kocke. Pražite na suhi ponvi približno 5 minut in odstavite.
3. V isti ponvi specite na kocke narezan kruh, dodajte olivno olje in narezan česen. Pražite 5 minut do zlate barve.
4. V vreli vodi s kisom naredite vrtinec in vanj ubijte jajca. Kuhajte približno 4 minute. Solato natrgajte, potresite s slanino, kruhovimi krutoni, šalotko in pokapajte s prelivom. Dodajte jajca.
Grahova solata s kumarami in redkvijo
Energijska vrednost na porcijo: 1127 kJ/269 kcal
Sestavine za 4 porcije:
4 vejice koriandra
2 žlički medu
sok 1 limone
70 ml olivnega olja
sol in poper
400 g zamrznjenega graha
1 solatna kumara
2 šopka redkvic
Priprava:
1. Liste koriandra odtrgajte s pecljev in drobno sesekljajte. Stebla narežite in dajte v skledo. Dodajte med, limonin sok in olivno olje.
2. Dobro premešajte ter solite in poprajte po okusu. Odmrznite grah.
3. Odmrznjeni grah dajte v skledo. Kumare in redkev narežite.
4. Grahu dodajte kumare in redkev, potresite z listi koriandra, začinite s prelivom in pred serviranjem premešajte.
Čas priprave le 15 min
Galeta z bučkami in rikoto
Sestavine za 4 porcije:
130 g navadne moke
1/2 žličke soli
60 g masla
1 jajce
1 žlička limoninega soka
Za nadev:
250 g rikote
60 g parmezana
3 vejice timijana
sol in mlet poper po okusu
1 strok česna
1 bučka
1 pest pistacij
rumenjak
Priprava:
1. V posodo dajte moko in sol, dodajte na kocke narezano maslo in zgnetite. Dodajte jajce, limonin sok in postopoma dodajajte 50 ml vode ter vse skupaj zamesite v gladko testo. Testo zavijte v folijo in pustite počivati v hladilniku približno 30 minut.
2. Medtem zmešajte rikoto, nariban parmezan in timijan, solite, poprajte in dodajte strt česen.
3. Testo razdelite na dva dela in ga razvaljajte v enake kroge. Preložite jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Na sredino testa dajte sirno zmes, dodajte rezine bučk in robove testa previdno prepognite. Na koncu potresite s sesekljanimi pistacijami.
4. Robove testa premažite s stepenim rumenjakom in pecite v ogreti pečici na 190 °C približno 30 minut.
Sir haloumi na žaru z zelenim fižolom
Sestavine za 4 porcije:
2 rezini sira haloumi
mešanica začimb za sir na žaru
3 žlice olivnega olja
2 stroka česna
1 rdeča čebula
500 g zamrznjenega zelenega fižola
sol in mlet poper po okusu
Priprava:
1. Sir narežite na rezine in posušite s papirnato brisačo. Nato ga potresite z začimbami in na žlici olivnega olja popecite do zlatorjave barve.
2. Po peki ga odstavite, dodajte preostalo olje, rezine česna in sesekljano čebulo. Pustite, da se nekaj časa praži, nato dodajte fižol, posolite in pustite, da se segreje. Začinite s soljo in poprom ter postrezite. Pred serviranjem lahko na primer dodate avokadovo omako guacamole.
POUDAREK: Halloumi ali haloumi je poltrdi, nezreli sir iz mešanice kozjega in ovčjega mleka, včasih pa tudi kravjega mleka. Njegova tekstura je opisana kot škripajoča. Ima visoko tališče, zato se lahko enostavno ocvre ali speče na žaru, zaradi česar je priljubljen nadomestek za meso.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.