Kulinarika
 

7 receptov za 7 pisanih obrokov

9. 5. 2022; 14.00
Avtor: Recepti
galeta

galeta foto: profimedia LIZA MAJA

Ste že malo naveličani testenin in rižot, zelene solate, piščanca in krompirja? Saj je vendar pomlad, naj poleti tudi vaša domišljija v kuhinji.

Domača pica za zajtrk

pica za zajtrk foto: profimedia LIZA MAJA


 
Sestavine za 4 porcije:

1 čebula

olivno olje

400 g paradižnika iz konzerve

2 stroka česna

sol, poper

ščepec sladkorja

50 g mlade špinače

1 zavitek testa za pico

100 g narezane slanine

100 g rikote

3 jajca

Priprava:

1. Čebulo drobno sesekljajte in pražite na olivnem olju približno 5 minut, nato dodajte paradižnik in strt česen. Solite, sladkajte in segrejte na majhnem ognju.

2. Mlado špinačo za minuto potopite v vrelo vodo, odcedite in odstavite. Testo razvaljajte na pomokani površini in ga nato s prsti še malo raztegnite.

3. Testo namažite s paradižnikovo mešanico, nanj razporedite rezine slanine in rikote ter dodajte špinačo. Nato na pico ubijte jajca, pokapljajte z olivnim oljem, solite in poprajte.

4. Pico pecite v predhodno ogreti pečici na 250 °C približno 15 minut do zlatorjave barve. Pečeno pico vzemite iz pečice in jo narežite na kose. Postrezite.

Solata z jagodami, grenivko, kozjim sirom in oreščki

solata z jagodami foto: profimedia LIZA MAJA


 
Sestavine:

100 g jagod

2 rdeči grenivki

100 g grozdja

50 g orehov

60 g mešanice listne solate

Za preliv:

3 žlice javorovega sirupa

6 žlic olivnega olja

sok 1 pomaranče

100 g kozjega sira

Priprava:

1. Jagode očistite in narežite na rezine. Grenivko narežite na koščke, grozdje prepolovite.

2. Na suhi ponvi prepražite orehe. Solato operite in odcedite.

3. Sestavine za preliv dajte v globljo posodo in s potopnim mešalnikom zmešajte v gosto maso.

4. Nato na krožnik dajte solato, potresite z narezanim sadjem, praženimi oreščki, kozjim sirom in na koncu prelijte s prelivom.

Pečen losos s spomladansko krompirjevo solato

losos foto: profimedia LIZA MAJA


 
Sestavine za 4 porcije:

500 g krompirja

sol

1 rdeča čebula

2 žlici belega vinskega kisa

3 žlice medu

poper

4 žlice grobe gorčice

40 g rukole

800 g fileja lososa
Priprava:

1. Neolupljen krompir skuhajte v slani vodi, nato ga odcedite in ohladite. Rdečo čebulo olupite in narežite na kolobarje.

2. Čebulo dajte v skledo, dodajte vinski kis in med ter pretlačite. Solite, poprajte in dodajte gorčico. Krompir narežite na manjše koščke in ga dodajte čebuli.

3. Premešajte, pokrijte in pustite počivati ​​pri sobni temperaturi. Rukolo operite in odcedite. V ponev kanite malo olivnega olja in segrejte.

4. V ponvi prepražite lososa. Nato ga prestavite v pečico in pecite pri 190 °C približno 12 minut. Pred serviranjem solato okrasite z rukolo in postrezite s pečenim lososom.
  

Lyonska solata s poširanim jajcem

solata s poširanim jajcem foto: profimedia LIZA MAJA


Sestavine za 4 porcije:

Za preliv:

2 šalotki

2 vejici drobnjaka

2 žlici vinskega kisa

2 žlici dijonske gorčice

6 žlic olivnega olja

sol in poper

Za solato:

100 g mešane solate

2 šalotki

100 g slanine

4 rezine kruha

5 žlic olivnega olja

4 stroki česna

4 žlice kisa

4 jajca

Priprava:

1. Šalotko in drobnjak narežite na drobno, dajte v skledo, dodajte vinski kis, dijonsko gorčico in premešajte. Na koncu dodajte še olivno olje. Solite in poprajte.

2. Solato operite in odcedite. Olupljeno šalotko narežite na rezine in slanino na kocke. Pražite na suhi ponvi približno 5 minut in odstavite.

3. V isti ponvi specite na kocke narezan kruh, dodajte olivno olje in narezan česen. Pražite 5 minut do zlate barve.

4. V vreli vodi s kisom naredite vrtinec in vanj ubijte jajca. Kuhajte približno 4 minute. Solato natrgajte, potresite s slanino, kruhovimi krutoni, šalotko in pokapajte s prelivom. Dodajte jajca.

Grahova solata s kumarami in redkvijo

grahova solata foto: profimedia LIZA MAJA

 
Energijska vrednost na porcijo: 1127 kJ/269 kcal
Sestavine za 4 porcije: 

4 vejice koriandra

2 žlički medu

sok 1 limone

70 ml olivnega olja

sol in poper

400 g zamrznjenega graha

1 solatna kumara

2 šopka redkvic

Priprava:

1. Liste koriandra odtrgajte s pecljev in drobno sesekljajte. Stebla narežite in dajte v skledo. Dodajte med, limonin sok in olivno olje.



2. Dobro premešajte ter solite in poprajte po okusu. Odmrznite grah.

3. Odmrznjeni grah dajte v skledo. Kumare in redkev narežite.

4. Grahu dodajte kumare in redkev, potresite z listi koriandra, začinite s prelivom in pred serviranjem premešajte.
 
Čas priprave le 15 min

Galeta z bučkami in rikoto
 
Sestavine za 4 porcije: 

130 g navadne moke

1/2 žličke soli

60 g masla

1 jajce

1 žlička limoninega soka

Za nadev:

250 g rikote

60 g parmezana

3 vejice timijana

sol in mlet poper po okusu

1 strok česna

1 bučka

1 pest pistacij

rumenjak

Priprava:

1. V posodo dajte moko in sol, dodajte na kocke narezano maslo in zgnetite. Dodajte jajce, limonin sok in postopoma dodajajte 50 ml vode ter vse skupaj zamesite v gladko testo. Testo zavijte v folijo in pustite počivati ​​v hladilniku približno 30 minut.
2. Medtem zmešajte rikoto, nariban parmezan in timijan, solite, poprajte in dodajte strt česen.
3. Testo razdelite na dva dela in ga razvaljajte v enake kroge. Preložite jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Na sredino testa dajte sirno zmes, dodajte rezine bučk in robove testa previdno prepognite. Na koncu potresite s sesekljanimi pistacijami.
4. Robove testa premažite s stepenim rumenjakom in pecite v ogreti pečici na 190 °C približno 30 minut.

Sir haloumi na žaru z zelenim fižolom

haluni sir foto: profimedia LIZA MAJA


Sestavine za 4 porcije:

2 rezini sira haloumi

mešanica začimb za sir na žaru

3 žlice olivnega olja

2 stroka česna

1 rdeča čebula

500 g zamrznjenega zelenega fižola

sol in mlet poper po okusu


Priprava:
1. Sir narežite na rezine in posušite s papirnato brisačo. Nato ga potresite z začimbami in na žlici olivnega olja popecite do zlatorjave barve.
2. Po peki ga odstavite, dodajte preostalo olje, rezine česna in sesekljano čebulo. Pustite, da se nekaj časa praži, nato dodajte fižol, posolite in pustite, da se segreje. Začinite s soljo in poprom ter postrezite. Pred serviranjem lahko na primer dodate avokadovo omako guacamole.

POUDAREK: Halloumi ali haloumi je poltrdi, nezreli sir iz mešanice kozjega in ovčjega mleka, včasih pa tudi kravjega mleka. Njegova tekstura je opisana kot škripajoča. Ima visoko tališče, zato se lahko enostavno ocvre ali speče na žaru, zaradi česar je priljubljen nadomestek za meso.

prejšnji članek
Umrl član Ansambla bratov Avsenik Jože Balažic
Svet slavnih
Umrl član Ansambla bratov Avsenik Jože Balažic
naslednji članek
Dobre prehranske odločitve
Zdravje
Dobre prehranske odločitve

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.