profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Trajnostni razvoj gastronomije

7. 5. 2022; 01.00
Avtor: K.M.
ŠPARGLJI

ŠPARGLJI foto: dreamstime

Slovenska gastronomija je raznovrstna, avtentična, sloni na tradiciji, a hkrati ponuja številne inovacije, tudi pri trajnostnem razvoju.

Slovenija je ena izmed najbolj zanimivih čebelarskih dežel v Evropi. Med njenimi medenimi dobrotami sta posebej zaščitena Kočevski gozdni med in Kraški med. Zlasti v alpski Sloveniji na pašnih planinah nastajajo izvrstni siri. Poskusite mazavi pikantni sir Mohant iz Bohinja, sir Tolminc iz mleka krav, ki se pasejo na planinah nad reko Sočo, in Bovški sir iz mleka ovac s tega območja. Iz mediteranske in kraške Slovenije, od koder sta slovita piranska sol in ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, je tudi zaščiteni Nanoški sir.

info slovenia foto: info slovenia



Prava posebnost kulinarike in zgodb, ki jih nosi v sebi, je dejstvo, da so številne sestavine nabrane in vzgojene v lokalnem okolju. Številni kuharski mojstri, tudi tisti, nagrajeni s prestižnimi priznanji, pa takšne zgodbe predstavljajo na svojih krožnikih. 

Svetovno prepoznaven hmelj
Savinjska dolina se uvršča med večje pridelovalke hmelja na svetu. V Žalcu lahko posebnosti štajerskega hmelja spoznavate ob obisku fontane piv Zeleno zlato, pri kateri si sami natočite več vrst piva, v Eko muzeju hmeljarstva in pivovarstva, na potepu po hmeljskih nasadih in pri ponudnikih kulinaričnih izdelkov s hmeljem.

Vino pikolit Villa Fabiani foto: Katja Kaja Mejač



Od zelišč do jagodičevja
V pristni naravi še vedno rastejo aromatične rastline, kot so materina dušica (Thymus serpyllum), dobra misel (Origanum vulgare), kraški šetraj (Satureja montana) in številne druge. Čemaž, nabirajte ga samo, če ga resnično poznate, zasije v zgodnjih spomladanskih mesecih, odličen pa je v pestu ali oljčnem olju. Tukaj pa je tudi regrat, povsod rastoča zelnata travnica z značilno globoko narezljanimi listi, ki jih daleč od prometnih poti nabiramo spomladi, preden rastlina zacveti. Listi so bogat vir vitaminov in rudnin. Mladi regrat s krompirjem, jajci ali slanino velja za odličnega pomočnika v boju s spomladansko utrujenostjo. ***null***

prejšnji članek
Pisane tapete za vsako steno!
Življenjski slog
Pisane tapete za vsako steno!
naslednji članek
Sanja in Stipe Modrić: Obe hčerki sta košarkarici
Moda&Lepota
Sanja in Stipe Modrić: Obe hčerki sta košarkarici