nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Odstranite mastne madeže z limoninim sokom

5. 5. 2022; 02.00
Avtor: Z.F.
detergent in limona

Detergent in limonin sok zlijte v umivalnik, poln vroče vode. Kombinacija bo hitro odpravila neprijeten vonj. foto: Dreamstime

Limone bomo ob prihodu toplih dni z veseljem uživali in iz njih pripravljali osvežujoče napitke. A ne pozabite, da so tudi odlično čistilno sredstvo. Uporabite jih lahko pri čiščenju posode, pralnih površin, delujejo tudi kot naravno belilo.

Za nekatere to ni novost, a naj poudarimo, da limona spada med izjemno učinkovita naravna čistila. Uporabimo jo lahko tako pri čiščenju kuhinje kot kopalnice, dobro bo opravila tako s trdovratno umazanijo kot z nevarnimi bakterijami in virusi.

Zloščite pohištvo

Med drugim je odlično loščilo za les. Potrebujete le skodelico oljčnega olja in pol skodelice limoninega soka; sestavini zmešajte, da nastane homogena tekočina, in z njo zloščite izbrani kos pohištva iz lesa ali furnirja. Mešanica dokazano zagotavlja visok sijaj, limona pa bo zagotovila tudi prijeten vonj.

Limone so vam lahko v veliko pomoč. foto: Profimedia

Mastni madeži

Preizkusite odličen trik za odstranjevanje mastnih madežev. V razpršilki zmešajte limonin sok in vodo v razmerju 1 : 2. Mešanico lahko uporabite pri čiščenju štedilnika, kuhinjskega delovnega pulta ali stenskih oblog v kuhinji, predvsem tistih za štedilnikom. Če taka mešanica ne bo odpravila madežev, ji dodajte nekaj kapljic jabolčnega kisa, tako se jih boste zagotovo znebili.

Čiščenje medeninaste posode

Pri čiščenju medeninaste posode uporabite naslednji trik. Zmešajte četrtino skodelice kuhinjske soli s toliko limoninega soka, da nastane gosta pasta. Z zmesjo nato na debelo namažite posodo, ki jo želite očistiti. Pustite, da deluje deset minut, nato pa posodo splaknite s toplo vodo ter jo obrišite in zloščite z mehko bombažno krpo.

Razkužite desko za rezanje

Kombinacija limoninega soka in soli bo hitro opravila z nevarnimi bakterijami in virusi na deski za rezanje ter jo dezinficirala. Odrežite kos limone ter z notranjo stranjo podrgnite po deski ter pustite, da učinkuje 15 minut. Nato desko operite z vročo vodo in pustite, da se dobro osuši.

Neprijeten vonj boste odstranili z drgnjenjem z limono. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Zahrbtne bolezni, ki se prikradejo potihoma
Zdravje
Zahrbtne bolezni, ki se prikradejo potihoma
naslednji članek
Higiena rok eden najučinkovitejših ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni
Moda&Lepota
Higiena rok eden najučinkovitejših ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni