nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Vodič za popolno praznično mizo

1. 12. 2022; 08.30
Avtor: Oglasno sporočilo
DOLCELA
Decembrske praznike hočeš nočeš povezujemo s hrano. Dobro hrano. Prazničnih kosil in večerij se najbolj veselimo in zanje se gospodinja najbolj potrudi. Kaj pa na mizi ne sme manjkati?

Na praznični mizi ne smejo manjkati sveče, ki ustvarijo praznično vzdušje, kak naravni element - na primer venček ali kakšna lepa vejica in storži, ter pogrinjki, ki naj bodo v prazničnih barvah (če ste bolj za živahne odtenke, izberite rdeče, če so vam ljubši umirjeni toni, pa na primer srebrne). Od tod naprej je izbira vaša. Na mizo ali nad njo lahko napeljete LED-lučke, ki pričarajo posebno pravljično razpoloženje, lahko naredite napise, kje naj sedi kateri od gostov (če imate otroke, lahko to delo zaupate njim, boste videli, s kakšnim ponosom ga bodo opravili), če je na njej dovolj prostora, naj jo krasi tudi adventni venček, ne pozabite pa tudi na lepe prtičke, ki naj bodo za posebne priložnosti iz blaga.

Seveda pa nobena praznična miza ni popolna brez skrbno izbranih jedi!

Pogrinjki

Pogrinjki in prtički naj bodo iz blaga in barvno usklajeni s preostalo dekoracijo na mizi. Če se odločite za bolj umirjene barve, lahko pogrinjek popestrite tudi s kakšno vejico. Za vse, ki ne marate preveč kričečih barv, sta najprimernejši (in najbolj praznični) zlata in srebrna.

Jedi

Seveda nobena praznična miza ni popolna brez skrbno izbranih in pripravljenih jedi. Jedilnik naj bo prilagojen tako vašemu okusu kot okusu povabljencev. Če boste pripravljali ribe, se prepričajte, da jih povabljenci sploh jedo. Hkrati pa ne pretiravajte s hrano. Če imate v mislih sproščen večer ob dobri pijači, je lahko praznična pogostitev usmerjena tudi v več manjših jedi v obliki predjedi in prigrizkov.

Brez dobre torte ne gre

Sami si ne predstavljamo praznične mize in prazničnega druženja brez okusne torte. Našo mizo bo letos krasila kavna torta, zaradi katere si boste želeli oblizniti prste.

Spodaj vam zaupamo recept:

Kavna torta za prste oblizniti

Sestavine:

3 zvrhane žlica kave
40 ml ruma
120 g otroških piškotov
80 g temne čokolade
50 g kakava ali črne čokolade
1 limeta in lističi melise

Postopek:

1. Manjšo kozico s približno 3 decilitri vode pristavimo na kuhalnik in vodo zavremo. V vrelo vodo dodamo približno tri zvrhane žlice kave, ki jo dobro premešamo. Vsebino nekajkrat prevremo, nato pa kozico odstavimo. Lahko pa skuhamo tudi espreso v kafetjeri.

2. Po navodilih pripravite Tiramisu kremo Dolcela, vanjo pa lahko naribate še temno čokolado. Dajte v hladilnik.

3. Na dno tortnega modela razporedite otroške piškote in jih prelijte s kavo, ki ste ji dodali malo ruma. Na piškote nanesite nekaj kreme, tako da nastane približno 2 cm visok sloj. Nato ponovite postopek. Zadnji sloj naj bo krema.

4. Močno posujte s kakavom in postavite v hladilnik, da se strdi (najbolje do naslednjega dne). Na koncu torto okrasite z rezino limete in lističi melise.

Nagradna igra: 

Podarjamo: 1X bogat paket izdelkov Dolcela.
Bližajo se prazniki, ki jih vedno radi začinimo tudi z okrasitvijo doma. Kako vi okrasite svojo praznično mizo? Odgovor nam zaupajte na njena@njena.si.



prejšnji članek
Ljubezen po domače: Draga pestijo zdravstvene težave
Resničnostni šovi
Ljubezen po domače: Draga pestijo zdravstvene težave
naslednji članek
To je razlog, da se letošnja Kmetija 'podira' …
Resničnostni šovi
To je razlog, da se letošnja Kmetija 'podira' …