pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Navdušite za silvestrsko mizo

8. 12. 2022; 08.30
Avtor: K.M.
DOLCELA_4

S to sladico navdušite za silvestrsko mizo foto: Shutterstock

Številni med nami se že pripravljamo na najdaljšo noč v letu. Če ste med tistimi, ki ste zadolženi za večerjo, pa berite naprej. Vaša miza po s tem popolna.

Kljub temu, da smo na slabi sredini meseca decembra, je silvestrski večer tik za vogalom. Že veste, s čim boste postregli? Silvestrska večerja je tradicionalno bolj svečana, veliko je seveda priljubljene pijače za nazdravljanje, seveda pa ne gre niti brez okusnih sarm. Kaj pa sladica? Kaj pripraviti, da si s tem ne nakopljete preveč dela, a da s sladico vseeno navdušite vse, ki z vami praznujejo vstop v novo leto? 

Italijanska sladica, ki navduši

Naša izbira je velikokrat, v resnici ne zgolj za silvestrovo večerjo, priljubljena kremasta italijanska sladica panakota (panna cotta). "Kuhana krema" vedno znova navduši in v resnici zadovolji čisto vse okuse. Zakaj? Ker jo lahko popolnoma prilagodite svojemu okusu. Osnovo lahko namreč nadgradite z različnimi prelivi, ki so prilagojeni vsakemu posamezniku. 

Preprosti prelivi

Biskvit s panakoto foto: Shutterstock

Najbolj pogost preliv pri panakoti je narejen iz gozdnih sadežev. Na vročem ognju segrejte pest zmrznjenih gozdnih sadežev, sok polovice limone in dve žlici sladkorja v prahu. Ohladite in nato prelijte čez panakoto. Okrasite pa jo lahko tudi s svežim sadjem, nasekljanimi oreščki, limonovim prelivom, granolo, čokoladnim ali karamelnim prelivom, kakavom v prahu, drobljenimi piškoti. Preliv dodajte tik preden sladico postrežete. Samo sladico pa lahko popestrite tudi z biskvitom.

Popolna panakota

Decembrski prazniki so čas za nove ideje peko, pa če se odločite pripraviti praznični kruh, piškote, pite ali druge dobrote. Vse pa si včasih lahko tudi malo olajšate in kupite kar pripravljeno mešanico. Vi boste sproščeni, gostje pa navdušeni. Kuhana smetana pa je sploh odlična izbira za sladico po kakšni težki večerji.

Recept: 

Biskvit s kuhano smetano in češnjevo omako

Sestavine:

Biskvit:

Krema:

Češnjev preliv:

  • 200 g zamrznjenih češenj
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 50 ml češnjevega likerja


Priprava:

1. Jajca, sol in sladkor stepite. Nato rahlo vmešajte olje in nazadnje z lopatko vmešajte moko.
2. S pripravljenim testom napolnite majhen pekač in približno 30 minut pecite v pečici pri 165 °C. Pečen biskvit naj se popolnoma ohladi.
2. Panna Cotto Dolcela pripravite po navodilih na embalaži.
4. Polkrožni model obložite s folijo za živila in vanj dajte dve tretjini kreme. V preostalo kremo vmešajte češnjevo marmelado in jo prelijte po vrhu. Nato biskvit položite na nadev in pustite v hladilniku, najbolje čez noč.
5. Češnje dajte v ponev, dodajte sladkor in nekaj minut kuhajte. Škrob raztopite v majhni količini vode, ki jo nato dodajte češnjam. Med nenehnim mešanjem kuhajte še 3 minute. Odstranite z ognja in začinite s češnjevim likerjem. Pred serviranjem sladico prelijte s prelivom in takoj postrezite.

Nagradna igra:
Podarjamo: 1X bogat paket izdelkov Dolcela.
Kako lahko sodelujete? Tokrat nas zanima, s kakšnim prelivom vi najraje popestrite svojo panakoto? Odgovor nam zaupajte na njena@njena.si.




prejšnji članek
Exatlon: Karolina Siročič se ni vrnila domov
Resničnostni šovi
Exatlon: Karolina Siročič se ni vrnila domov
naslednji članek
Razkrili pravi obraz tekmovalca Kmetije
Resničnostni šovi
Razkrili pravi obraz tekmovalca Kmetije