Kulinarika
 

Največ okusa in koristnih snovi je v zelenih delih pora

14. 2. 2023; 21.00
Avtor: Lara Jelen / revija Jana
por

Znani so blagodejni učinki uživanja pora na srce in ožilje. foto: revija Jana

Zakaj uporabljamo samo bele dele pora, ko pa je največ okusa in koristnih snovi v zelenih? Tega se v kitajski kuhinji dobro zavedajo in pametno bi jo bilo posnemati. .

Por lahko porabimo  v celoti. To je vsestranska zelenjava, ki jo lahko pripravimo na hitro v zelo preprostih jedeh. Izvolite nekaj slastnih idej ...

Dušeni por z jajcem in skuto

Recept s kulinaričnega bloga Jernej Kitchen nas je navdušil s posebno kombinacijo, ki je na prvi pogled morda presenetljiva, a deluje. »Gre za lahko, nežno, svežo prilogo, narejeno iz celega pora, ki ga dušimo v jušni osnovi in začimbah tako dolgo, da postane mehek. Nato ga postrežemo z nekaj tekočine od kuhanja, s skuto za svežino in lahkotnost ter z v trdo kuhanim jajcem za piko na i in povezavo med vsemi okusi,« pravita.

NAMIG
Omako, ki ostane, lahko uporabimo kot osnovo za domačo porovo juho.

Sestavine za 6 oseb
6 porov (1 kg)

1 žlica olivnega olja

30 g masla

360 ml jušne osnove

1 čajna žlička soli

1/2 čajne žličke timijana

1 jajce

3 žlice albuminske skute

Dušeni por z jajcem in skuto foto: Shutterstock

Priprava
1. Por očistimo in odrežemo zeleni del (tega lahko prihranimo za juho). Narežemo ga na 10–12 cm velike kose. Ponev z olivnem oljem pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo por in ga pražimo 2–3 minute, vmes ga obrnemo.

2. Dodamo maslo in jušno osnovo. Začinimo s soljo in timijanom. Na zmernem ognju kuhamo tako dolgo, da mešanica zavre, nato pokrijemo s pokrovko in zmanjšamo ogenj na minimum. Kuhamo 20–25 minut pri šibkem ognju oziroma tako dolgo, da se por zmehča.

3. V kozico damo liter vode. Ko voda zavre, dodamo jajce. Trikrat ga potopimo z žlico v vrelo vodo, da ga ne bo razneslo. Ogenj zmanjšamo in jajce kuhamo pri zmernem ognju 10 minut. Vodo odlijemo in jajce ohladimo pod tekočo hladno vodo, nato ga olupimo.

4. Por prestavimo na servirni krožnik. Ne dodamo vse tekočine, samo nekaj žlic. Posujemo z albuminsko skuto in čez skuto naribamo v trdo kuhano jajce. Poljubno pokapljamo še z olivnim oljem.

Porova juha s krompirjem foto: Shutterstock

Porova juha s krompirjem


Barbara Kvas, ki svoje recepte in nasvete deli na kulinaričnem blogu Sitfit pravi, da je priprava te juhe otroško lahka, okusi pa so navdušujoči.

NAMIG
Smetana za kuhanje ni obvezna, juha je odlična tudi brez nje.

Sestavine
3 pori (približno 370 g)
3 krompirji (približno 175 g)
1 steblo zelene
30 g masla
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
sol, poper
smetana za kuhanje (za okras)
drobnjak (za okras)

Priprava

1.  Por dobro očistimo in narežemo na kolobarje. Stresemo ga na stopljeno maslo, dobro premešamo in kuhamo pokrito približno 10 minut, da se por zmehča, a ne obarva. Vmes nekajkrat premešamo. Nato dodamo na kocke narezan krompir in na kolute narezano zeleno. Malo posolimo in popopramo, dolijemo jušno osnovo in kuhamo približno 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir skuha.

2.  Juho spasiramo do kremnega. Poskusimo jo ter po potrebi dosolimo in dopopramo.

3.  Ob postrežbi jo po želji okrasimo z malo smetane za kuhanje, poprom in drobnjakom.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 6, 07. 02. 2023.

V prodaji je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Poroka na prvi pogled: Ognjeno znamenje odvrnilo Blaža?
Resničnostni šovi
Poroka na prvi pogled: Ognjeno znamenje odvrnilo Blaža?
naslednji članek
Slovenski smučarski skakalec bo izdal glasbeni album
Svet slavnih
Slovenski smučarski skakalec bo izdal glasbeni album

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.